Pionirji PGD Blagovica regijski prvaki v orientaciji

Tretja uvrstitev na državno prvenstvo na zadnjih treh regijskih tekmovanjih – v gasilskem kvizu ter gasilski orientaciji, je nedvomno potrditev odličnega dela naše mladinske komisije v zadnjih nekaj letih. Po zaključku tekmovanja v gasilskem kvizu, na katerem so naši pripravniki po lanskem državnem naslovu tokrat osvojili nehvaležno, a odlično 4. mesto, se je med mentorji in mladino pojavilo vprašanje, zakaj se naše društvo, že več kot 10 let ne udeležuje spomladanskih tekmovanj tudi v gasilski orientaciji?

Glede na zadnja uspešna tekmovanja v drugih disciplinah, smo se hitro odločili, da prisluhnemo mladini ter poizkusimo tudi z gasilsko orientacijo. Usklajeno sistematično delo pri vseh disciplinah od pionirjev do mladincev je pripomoglo, da smo kljub kratkemu času do občinskega tekmovanja vseeno osvojili tudi vaje, v katerih se tekmuje v okviru tekmovanja orientacije. Vaja z vedrovko, vezanje vozlov, povijanjem cevi, spenjanjem cevi, poznavanje topografskih znakov ter orientiranje s kompasom. Že na občinskem tekmovanju smo nastopili s šestimi ekipami, kar je za prvič več kot solidno.

Na regijsko tekmovanje so se uvrstile kar 4 ekipe. Ekipa pionirjev, katero sestavljajo Žiga Belle, Tim Cerar in Nik Medič. Njihov glavni mentor je Jure Urankar. Ekipa je svoje znanje in pripravljenost odlično izkoristila tudi na regijskem tekmovanju in postavila najhitrejši čas pri vezanju vozlov, najhitreje pa so tudi poiskali vse kontrolne točke in se z najhitrejšim časom vrnili nazaj v cilj. Seštevek s praktičnih vaj in proge je pokazal, da je naša ekipa osvojila 1. mesto v regiji Ljubljana 3 in to že ob svojem prvem nastopu na tekmovanju iz orientacije, ter se s tem uvrstila na državno tekmovanje, kjer bo ponosno zastopala Gasilsko zvezo Lukovica ter celotno regijo Ljubljana 3. Državno tekmovanje bo potekalo v začetku septembra v severno Primorski regiji. Ob tem uspehu je glavni mentor ekipe Jure dejal: ”Fantje so v zadnjih 14 dneh pokazali odlično znanje in spretnosti, kar so prenesli na praktične vaje na tekmovanju in tam dosegli super rezultate, zato je bilo tudi pri teku pomembno, da poleg fantov tudi sam dam od sebe vse česar sem zmožen. Kljub hitremu tempu so mi fantje z malo vzpodbude odlično sledili. Naša spretnost in vztrajnost pa nas je pripeljala na sam vrh.”

Odlično so se odrezale tudi ostale tri ekipe. Ekipa mladincev je kljub poškodbi enega člana dosegla 5. mesto in s tem pokazala odlične temelje za še boljši rezultat prihodnje leto. Druga ekipa mladincev pa je kljub svoji mladosti osvojila 17. mesto. Na sredini vseh uvrščenih so v svoji kategoriji pristale tudi naše pionirke in dosegle končno 11. mesto.

Predsednik Mladinske komisije PGD Blagovica Jaka Avbelj, ki je vodenje mladinske komisije prevzel februarja pravi: ”Naše društvo šteje 50 članov samo v mladinski komisiji. Veseli me dejstvo, da se otroci že nekaj let redno vračajo na vaje in pridno upoštevajo vse nasvete nas mentorjev. Odlični rezultati so odraz številnih odrekanj tako otrok kot tudi mentorjev. Ob tem bi se rad zahvalil ožji ekipi mentorjev, ki jo sestavljajo Jure Urankar, Tilen Gabrovec, Matic Podbevšek, Andraž Štrukelj in svoj prosti čas namenijo vajam gasilske mladine. Ne smem pa pozabiti tudi vseh ostalih članov društva, ki vsak na svoj način pomagajo pri pripravah na tekmovanja naše mladine. Zelo pomembno je dejstvo, da društvo na čelu s predsednikom Rokom Barličem, vedno najde prepotrebna sredstva za mladino. Odličen dokaz tega je gradnja novega tekmovalnega poligona, na katerem bodo tako člani, kot mladina uspešno vadili za tekmovanja in intervencije, tako, da se za uspešno prihodnost gasilcev v Blagovici ni potrebno bati. Naj samo omenim, da se bo jeseni tečaja za gasilca pripravnika udeležilo kar 11 članov našega društva, starih 16 in 17 let. Na koncu bi se rad zahvalil tudi korektnemu sodelovanju z vsemi ostalimi mentorji v mladinski komisiji GZ Lukovica in njenemu trenutnemu predsedniku Denisu Maslju. Izmenjava izkušenj med društvi ter povečanje števila otrok v vseh društvih, je zelo pomembno za našo manjšo zvezo, da se lahko društva lažje borijo na regiji proti ostalim večjim zvezam iz naše okolice ter tako uspešno prodirajo proti vidnejšim rezultatom tako na regijskih tekmovanjih kot tudi na tekmovanjih državni ravni.”

Avtor: Andraž Štrukelj, Foto: PGD Blagovica

 

Tagi