Osnovnošolci v Lipico na izlet in po Heliosovo nagrado

Konec prejšnjega tedna je bilo za 18 učencev in 4 mentorje štirih nagrajenih osnovnih šol iz občin Ilirska Bistrica, Vipava, Bled in Šmarje pri Jelšah družabno izobraževalno srečanje v Kobilarni Lipica, kamor jih je na podelitev nagrad za zasnove vodnih učnih poti v letu 2012 povabil Helios, v okviru projekta Obnova slovenskih krajevnih vodnjakov. Projekt spada v delovanje Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, s katerim Helios prispeva k družbeno odgovornemu delovanju.

Po predstavitvi svojih projektnih nalog so si učenci pod strokovnim vodstvom ogledali utrip in življenje v Kobilarni Lipica. Ogledali so si trening dresurnega jahanja, konje v hlevih konjušnice, razstavo starih kočij in muzej Lipicanca. Ob zaključku srečanja pa so lahko uživali še v daljši predstavi lipiške šole dresurnega jahanja.

Nagrado so si prislužile štiri osnovne šole
Izmed 13 prijavljenih zasnov vodnih učnih poti za leto 2012 je komisija v sestavi hidrogeologa, Heliosa in Ministrstva za kmetijstvo in okolje letos izbrala in nagradila štiri osnovne šole: OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled za Vodno učno po Blejskem kotu, OŠ Toneta Tomšiča Knežak iz občine Ilirska Bistrica za Vodno učno pot po Beumu kamnu, Podružnično OŠ Mestinje iz Občine Šmarje pri Jelšah za Vodno učno pot Mestinje in OŠ Draga Bajca Vipava za Vodno učno pot ob potoku Gacka. Vsaka OŠ prejme denarno nagrado v višini 1.050 evrov.

Učenci so z raziskovalnimi nalogami spoznavali bogastvo vodnega in naravnega okolja
Učenci so v teh zasnovah vodnih učnih poti na avtentičen način predstavili svoje bivalno okolje, v katerem so spoznavali bogastvo vodnega in naravnega okolja, v katerem živijo. Gre za proučevanje, raziskovanje in spoznavanje naravne in kulturne dediščine z vidikom ohranjanja čistih vodnih virov, jezer in vodotokov in njihovo umeščenost v današnji prostor in družbo. Otroci tako spoznavajo, življenje v in ob vodnih virih, rastlinstvo in živalstvo, kako je biotska raznovrstnost medsebojno soodvisna in ranljiva. Spoznajo predvsem elemente kulturne krajine, kot so že obnovljeni vodnjaki, šterne, kali, studenci ali izviri vode, naravne pojave erozije, kamnine, stare mline, ostanke gradov, domačije, cerkve, razna znamenja in druge objekte pomembne za posamezno vodno učno pot.

V 15-tih letih delovanja Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, obnovljeni številni vodni viri po Sloveniji
Štiri letošnje zasnove se pridružujejo že 32 idejnim zasnovam vodnih učnih poti in mnoge med njimi so se na podlagi teh zasnov tudi realizirale v naravi s pomočjo občin in drugih sofinanciranih razvojnih projektov. Ob prizadevnem delu učencev se Helios zahvaljuje tudi za aktivno sodelovanje vodstva šol in požrtvovalno delo mentorjev in učiteljev k prispevku in razvoju lokalnega okolja in vzgojnega pomena takega delovanja.

Helios je v letošnjem aprilu za 15-letno delovanje Heliosovega sklada na področju projekta Obnove vodnih virov prejel v kategoriji Ohranjanja dediščine priznanje Naša Slovenija 2012. Priznanja podeljuje Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine Kultura-Natura Slovenija.

V 15-tih letih delovanja Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda je bilo s Heliosovo finančno pomočjo obnovljenih 82 različnih vodnih virov v 71 občinah, ter skupaj nagrajenih že 36 idejnih zasnov vodnih učnih poti.

Heliosov sklad se financira od deleža prodaje okolju prijaznih Heliosovih premazov na vodni osnovi blagovnih znamk HELIOS Bori, HELIOS Ideal in HELIOS Tessarol. Od vsakega prodanega litra okolju prijaznih premazov označenega z »ribico v soncu«, gre v sklad 0,25 evra.

Več fotografij z dogodka pa boste našli TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Matjaž Ledinek/arhiv Helios
Tagi