OŠ Roje – Osvojili naziv Planetu Zemlja prijazna šola in zmagali v kategoriji »Najbolj aktivna šola« v projektu Zemljo so nam posodili otroci 2014/15

Ob svetovnem dnevu Zemlje, 22.4.2015, so na Gospodarskem razstavišču s slavnostno podelitvijo priznanj zaključili vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola. Častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki pa se tokrat izjemoma, zaradi obiska italijanskega predsednika, prireditve ni udeležil.

Na natečaju Planetu Zemlja prijazna šola je v okviru različnih projektov letos sodelovalo več kot 120 vrtcev in šol, med njimi tudi naša. Učenci iz višje stopnje prilagojenega programa so v okviru projekta Zemljo so nam posodili otroci, nominirali ekološka prizadevanja naše šole ter o tem pripravili kratek film. V njem so predstavili šolski sadovnjak, zbiralnik deževnice, hotel za žuželke in šolski Eko vrt. Z njim se na šoli ukvarjamo že dalj časa, bolj načrtno pa zadnje štiri leta. Eko semena kupimo v bližnji cvetličarni, nekaj pa jih vzgojimo sami, kot na primer seme fižola in raznovrstnih zdravilnih in okrasnih rastlin. Poleg zelenjavnega vrta imamo tudi hotel za žuželke, sadovnjak, kotičke z okrasnimi grmičevjem ter jagodičevjem, zadnja pridobitev pa je zbiralnik deževnice s katero zalivamo vrt. Vrt nam predstavlja odlično učilo za dejavno spoznavanje narave, razvijanje spretnosti rok in občutenje različnih naravnih materialov. Učenci iz nižje stopnje šolskega programa so izvajali projekt Eko beri, v okviru katerega so prebirali knjige z ekološko tematiko. Učenci posebnega programa pa so sodelovali pri projektu Eko generacija, kjer so razmišljali kako živeti ekološko tudi doma in v projektu Plastenkina zgodba, v okviru katerega so se seznanili z reciklažo embalaže.

Čeprav smo majhna šola, smo si prislužili naziv Planetu Zemlja prijazna šola in zmagovalna šola v kategoriji »Najbolj aktivna šola« v projektu Zemljo so nam posodili otroci v šolskem letu 2014/15.

Dogodek je spremljal tudi Eko bazar, kjer so se naši učenci zabavali in družili z maskotami posameznih sponzorjev. V šolo smo se ponosni vrnili z nagradami, vrečkami dobrot in trdno odločeni, da se bomo tudi v prihodnje trudili ostati aktivna in planetu Zemlja prijazna šola.

Mentorici Darja Gruden in Lucija Kodrca z učenci OŠ Roje

Tagi