OŠ Roje gostila 12. regijske igre ljubljansko-dolenjske regije Specialne olimpijade Slovenije MATP

Osnovna šola Roje je v sredo, 6. aprila 2016, gostila 12. regijske igre ljubljansko-dolenjske regije Specialne olimpijade Slovenije MATP, ki se jo je udeležilo osem ekip osnovnih šol s prilagojenim programom ljubljansko-dolenjske regije. Kot je že običaj, so se na OŠ Roje potrudili in priredili odlično športno tekmovanje oziroma zabaven dan za vse tekmovalce.

Na OŠ Roje so nam v zvezi s tekmovanjem povedali, da je MATP uradno potrjen športni program specialne olimpiade, ki je namenjen osebam z najtežjo motnjo v duševnem razvoju in drugimi razvojnimi motnjami. Omenjene osebe ne morejo slediti natančnim in univerzalnim navodilom/pravilom specialne olimpiade in se vključevati v redne oblike športnega programa Specialne Olimpiade Slovenije zaradi motenj v čustvenem, kognitivnem in gibalnem razvoju: »Zato jim po Sloveniji v okviru Specialne olimpiade Slovenije določeni zavodi oziroma šole prirejajo tekmovanja, ki učencem omogočajo aktivno udeležbo v prilagojenih športnih aktivnostih, druženje z drugimi osebami s posebnimi potrebami in vključevanje ter integracijo v širše socialno okolje. Tekmovalci se na tekmovanju pri opravljanju gibalnih nalog zelo trudijo za dobro izvedbo in zabavajo kljub težki gibalni oviranosti. Na koncu vsi odidejo domov kot zmagovalci, kajti pomembno je sodelovati in se truditi za dobro izvedbo.«

Na OŠ Roje so nam še zaupali, da se učitelji vsak dan trudijo, da njihovim učencem zagotavljajo optimalne pogoje za razvoj njihovega telesnega, socialnega in čustvenega področja. Želijo jim ponuditi tudi take dejavnosti, ki so jih deležni učenci na rednih osnovnih šolah. Ena izmed njih je tudi sodelovanje na športnih tekmovanjih.

Odprtja 12. regijskih iger ljubljansko-dolenjske regije Specialne olimpijade Slovenije MATP, ki je potekalo v telovadnici OŠ Roje, tekmovanje pa nato v telovadnici OŠ Rodica, udeležili pomočnica ravnateljice Andreja Škrlj, direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale, Uroš Križanič, Katja Vadnal iz Zveze Sožitje in vodja MATP za ljubljansko-dolenjsko regijo, Jožica Kovačič. Vsi so v svojih govorih poudarili, da so takšna tekmovanja in druženja več kot dobrodošla in vsem tekmovalcem dejali, da bodo vsi domov odšli kot zmagovalci. Na koncu tekmovanja je najboljšim tekmovalcem podelil medalje Klemen Pirman.

Več foto utrinkov s tekmovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Filip Špendl
Tagi