OŠ Domžale uspešno izpeljala dobrodelno akcijo Manj svečk za manj grobov

Osnovna šola Domžale se je tudi letos vključila v dobrodelno akcijo Manj svečk za manj grobov, ki so jo prostovoljci izvajali na pokopališčih, 31. 10. in 1. 11. 2013. Obiskovalci pokopališč v Domžalah, Radomljah, Homcu, Ihanu in Dobu, ki so se pridružili akciji, so v zameno za dar prejeli zastavico sočutja, ki so jo lahko namesto svečke pustili na grobu.

Z akcijo so želeli prispevati k zmanjšanju obremenitve okolja s svečami in sredstva namenjena nakupu sveč, preusmeriti v humanitarne namene. Na posebnih stojnicah na pokopališčih je sodelovalo veliko prostovoljcev, učencev in učiteljev OŠ Domžale, oskrbovancev ter zaposlenih Doma upokojencev Domžale, ki so obiskovalce pokopališč seznanjali z nameni in cilji akcije ter zbirali prostovoljne prispevke.

Organizatorka akcije, Mojca Kanduscher iz OŠ Domžale nam je povedala, da so z letošnjo akcijo na pokopališčih in v Domu upokojencev Domžale, zbrali nekaj več kot 3.300 €. Trenutno čakajo še na obljubljene donacije, s katerimi želijo pokriti vsaj stroške, ki se nanašajo na promocijski material, kot so plakati in letaki, ki so znašali 800 €. So pa izredno zadovoljni s pozitivnim odzivom ljudi, na njihovo akcijo, nam je še povedala Kanduscherjeva.

Zbrana sredstva bodo namenili v humanitarne namene
Zbrana sredstva bodo namenili za nakup naprave MOTOMED za Dom upokojencev Domžale. To je naprava, ki »trenira« uporabnike invalidskih vozičkov, ljudi s telesno okvaro, krči in paralizo… Del zbranih sredstev pa bodo namenili nakupu ultrazvočne naprave za helikoptersko enoto Nujne medicinske pomoči. Akcija Manj svečk za manj grobov se je letos razširila na še nekaj občin in vse bodo del zbranih sredstev namenile helikopterski reševalni enoti.

Akcijo uspešno izpeljali že lani
OŠ Domžale je skupaj z Domom upokojencev Domžale akcijo izpeljala že lani, ki pa je zelo dobro uspela, saj jim je uspelo zbrati toliko sredstev, da so lahko v Domu upokojencev Domžale nabavili defibrilator, dva merilca krvnega tlaka in oksimeter.

Akcijo »Manj svečk za manj grobov« začeli prvič v Zagorju leta 2009
Z akcijo Manj svečk za manj grobov so prvič začeli mladi leta 2009 v Zagorju, ko sta se projekta lotila Občinski odbor Nove Generacije Zagorje in Glasbeni klub CHAOSSTAR. Namen akcije je bil omejevanje pretiranega krašenja grobov in namesto kupa ekološko spornih sveč, sredstva preusmeriti v dobrodelne namene. Akcijo so kasneje razširili še na druge občine, lani pa je k projektu pristopila tudi OŠ Domžale.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Keka Pogačar
Komentarji uporabnikov
Tagi