OŠ Domžale in OŠ Roje sta za vzorno sodelovanje v programu Šolski ekovrtovi prejela priznanje – Znak “ŠOLSKI EKOVRT”

OŠ Domžale in OŠ Roje, ki sodelujeta v programu Šolski ekovrtovi, sta prejela ZNAK “ŠOLSKI EKOVRT” (častna listina in izjava), ki jih je 22 najbolj prizadevnim vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, ki so v zadnjih dveh letih, od kar program poteka, ustvarili številne ekogredice in ekosadovnjake, ter pri tem sledili merilom ekološkega kmetovanja in varovanja narave, javno podelil Inštitut za trajnostni razvoj, skupaj z ministrom za kmetijstvo in okolje Francem Bogovičem in ambasadorko programa Manco Košir.

Znak ni le »navaden« znak. S pridobitvijo so se šole in vrtci obvezali, da nadaljujejo z upoštevanjem temeljnih načel šolskega/vrtčevskega ekovrtnarjenja: organske odpadke zbirajo in jih ustrezno kompostirajo, uporabljajo ekološka semena ali kemično netretirana, izdelan imajo osnoven načrt kolobarjenja, rastline gnojijo z organskimi gnojili ter v ekovrtu ne uporabljajo nobenih kemično-sintetičnih pesticidov in mineralnih gnojil. Seveda ne pozabijo na trajnostno gospodarjenje z vodo ter ločenim zbiranjem vseh ostalih odpadkov, ne le organskih.

Dobitniki se bodo tako odslej lahko pohvalili, da imajo v svoji vrtčevski ali šolski okolici svoj ekovrt, ki je vzorno učno in vzgojno orodje, za katerega so dobili priznanje, predvsem pa za možnost, ki so jo z ekovrtom dali našim nadobudnim otrokom in mladostnikom. Zagotovo pa je, da pisanih ekovrtov ne bi bilo brez prizadevnih mentorjev (vzgojiteljev in učiteljev), ki so vedno »v ekovrtnarski akciji« in zunanje sodelavke Inštituta, permakulturne strokovnjakinje, Jožice Fabjan.

V programu Šolski ekovrtovi v letošnjem šolskem letu sodeluje 81 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov, zato je prva podelitev potrditev dobrega dela in sodelovanja članov ter koordinatorja programa. Inštitut za trajnostni razvoj verjame, da je bila včerajšnja podelitev hkrati tudi navdih in spodbuda za druge.

Več o programu najdete TUKAJ.

 

Avtor: Miha Ulčar; Foto prireditev: A. Marković, Inštitut za trajnostni razvoj; Foto vrt: arhiv Domžalca
Tagi