Ogled vojaškega muzeja v Kamniku

Pod kamniško avtobusno postajo, kjer so svojčas imeli prostore za skladišče orožja Teritorialne obrambe, so zanesenjaki in zbiratelji združeni v zgodovinsko društvo Triglav v petek, 8. aprila 2016, odprli muzej vojaške ter tudi kamniške zgodovine. Ker se takrat nismo mogli udeležiti odprtja razstave smo se podali na ogled v nedeljskem dopoldnevu. Kot smo videli po številu obiskovalcev, je muzej, v katerem si lahko ogledamo zastave, uniforme in orožje, odlikovanja, osebne predmete ter druge stvari iz vojnih časov prve, druge in tudi osamosvojitvene vojne ter tudi predmete današnje vojske.

Ob našem prihodu nam je predsednik zgodovinskega društva Triglav, Jernej Brajer povedal: "Žal ne gre za stalno, ampak zgolj začasno oziroma občasno dostopno postavitev, ki jo tvorijo številni zanimivi, z vojaštvom in vojnami povezani artefakti iz zasebnih zbirk članov društva, delček razstave pa prikazuje tudi ostaline nekdanje proizvodnje počasi goreče vžigalne vrvice, ki so jo še do nedavnega izdelovali v KIK-u. Ker je v prostoru veliko vlage, se uniforme hitro napijejo le te in začnejo sčasoma plesneti."

Tako nas je Jernej Brajer popeljal po vodenem ogledu ob ograji, ki deli razstavljene predmete in obiskovalce. Na razstavi smo tako ogledati kronološko razvrščene različne uniforme vojsk, ki so v zadnjem stoletju in pol delovale in se bojevale na ozemlju Slovenije: od Avstro-Ogrske monarhije, nemcev in rusov ter angležev v drugi svetovni vojni do Teritorialne obrambe in Slovenske vojske.

Razstavljena je tudi precejšnja količina najrazličnejšega orožja, odlikovanj, dokumentov, zastav in drugih predmetov, ki so povezani z vojnami in vojaštvom. Kamniški vojaški muzej pod avtobusno postajo si boste lahko ogledali samo še danes. Razstava pa je nedvomno vredna ogleda, zato je nikar ne zamudite.

Več foto utrinkov z ogleda muzeja si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Filip Špendl; Video: Miro Pivar
Tagi