Odrasli skavti skupnosti Alpe Adria v obujanju spominov na Luč miru iz Betlehema

Letos mineva 18 let od ustanovitve odraslo-skavtske skupnost Alpe Adria. Bratstvo Alpe Adria Scout je mednarodno pobratenje odraslih skavtov Avstrije, Slovenije, Hrvaške in Italije, ki je nastalo v znamenju mednarodne povezanosti dežel, nekoč v preteklosti pripadajočih Oglejskemu patriarhatu. Odprto je vsem odraslim skavtom, ki želijo poglobiti in širiti vzgojo bratstva med narodi, ker verjamejo, da se lahko ustvarja MIR tudi prek stikov in dejavnosti, ki jih ponuja Bratstvo. Odrasli skavti Slovenije imamo tako kratico ZBOKSS, kar pomeni Združenje bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov.

Odrasli skavti skupnosti Alpe Adria, odrasli skavti iz Slovenije, Avstrije, Italije in Hrvaške pa si že šestnajst let po vrsti izmenjujemo plamen Luči miru iz Betlehema. Iz štirih plamenov, ki jih prinesemo iz štirih držav, vedno zagori en skupni plamen, ob katerem prižgemo svoje svečke. Plamen Luči miru iz Betlehema s seboj prinaša pomembno sporočilo – geslo akcije, ki se vsako leto glasi drugače, spremlja pa ga tudi poslanica. Vsako leto, zadnjo soboto pred Božičem, na izmenjavo Luči miru iz Betlehema pridemo iz štirih strani: Slovenije, Avstrije, Italije in Hrvaške, z željo, da bi si izmenjali Luč miru iz Betlehema, da bi skupaj doživeli eno lepo sveto mašo, bili skupaj na kosilu, se družili, peli in se veselili ter se pred mrakom poslovili z lepimi voščili in obljubo, da se ob letu osorej spet srečamo.

Ob sobotah pred Božičem se na izmenjavi Luči miru iz Betlehema ponavadi zbere okoli 200 odraslih skavtinj in skavtov iz štirih držav iz regije Alpe Adria. Srečujemo se vsako leto v eni od držav skupnosti Alpe Adria, da bi drug drugemu podelili LUČ in MIR, z željo, da si izmenjamo Luč miru iz Betlehema. Vsaka od štirih držav je vsako četrto leto gostitelj izmenjave Luči miru iz Betlehema, priprava na sprejem in sveto mašo pa je vsakič v drugem kraju. Tako smo odrasli skavti skupnosti Alpe Adrija spoznali že šestnajst krajev v štirih državah. Na izmenjavi imamo vedno zelo lepo štiri jezično sv. mašo, ki jo vedno vodi nadškof ali škof ob somaševanju drugih duhovnikov, ob asistenci številnih ministrantov, ob petju in molitvah vseh skavtov v vseh štirih jezikih, ob prošnjah in zahvalah, ob Luči miru, ki si jo podelimo in razširimo po celi cerkvi, s prižigom majhnih svečk, ki se vedno dotakne naših src in nas znova povezuje v veliko skavtsko družino prijateljev in v veliko družino bratov in sester v skavtstvu in veri. Ogled gostiteljskega mesta se vedno začne po sveti maši, krenemo pa z zastavami vseh štirih držav, skupno zastavo Alpe Adria scout ter s skavtski zastavami vseh sodelujočih držav. Na izmenjavo Luči miru iz Betlehema vedno pridemo z željo, da doživimo en lep, duhovno izpopolnjen dan in odidemo z lepimi spomini in kar je najvažnejše, z Mirom in Lučjo v srcu.

Letos izmenjava Luči miru iz Betlehema skupnosti Alpe Adria žal odpade zaradi korone virusa, saj vse sosednje države zaostrujejo druženja. Sporočilo letošnje poslanice Luči miru iz Betlehema nas poskuša spomniti, da sta ljubezen in bližina v teh nekoliko tesnobnih časih ključnega pomena. Ker vsako majhno dejanje, ki izkazuje bližino, dobroto, ljubezen, danes še veliko bolj sveti in vliva upanje, ne glede na to, kako majhno je. Vsaka luč šteje, saj se v temi vidi tudi čisto drobceno lučko. In teh dejanj naš svet danes še posebej potrebuje, tihih in drobnih sporočil, da v mrzlih časih oddaljenosti nismo sami. Če tega ne moremo pokazati z objemi in poljubi, to še ni izgovor, da ne moremo drug drugemu izkazati bližine. Nasprotno, vse to nas sili, da poiščemo nove poti, nove načine, morda celo še bolj pristne in iskrene.

Na pobudo voditeljev Alpe Adria skupnosti sem naredil video povzetek vseh izmenjav, katerih sem se udeležil, da vsaj s tem podoživimo lepa druženja in se spomnimo tudi bratov in sester, ki so že odšli h Bogu, saj v videu ohranjamo tudi spomin na njih. Naj nam bodo LUČ na nebu. Vedno pa na koncu ob slovesu skupaj v štirih jezikih zapojemo pesem »Danes je dan, ki ga dal je gospod«. Da, vedno je bil res dan, ki ga je naredil Gospod. Hvala ti za te dneve, Gospod.

V videu so zajeta naslednja srečanja:

  • ALPE ADRIA LMB STIČNA, Slovenija 23. 12. 2006,
  • ALPE ADRIA LMB FRIESACH BREŽE, Avstrija 22. 12. 2007,
  • ALPE ADRIA LMB REKA, Hrvaška 20. 12. 2008,
  • ALPE ADRIA LMB BENETKE, Italija 19. 12. 2009,
  • ALPE ADRIA LMB SOLČAVA, Slovenija 18. 12. 2010
  • ALPE ADRIA LMB SV JURIJ Avstrija 17. 12. 2011
  • ALPE ADRIA LMB POREČ, Hrvaška 22. 12. 2012
  • ALPE ADRIA LMB TRST, Italija 22. 12. 2013
  • ALPE ADRIA LMB CELJE, Slovenija 20. 12. 2014
  • ALPE ADRIA LMB KOPER, Slovenija 21. 12. 2019

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi