Odrasli domžalski skavti v soju plamenčkov bakel že štirinajstič na Murovico

Že štirinajsto leto zapored odrasli katoliški skavti in skavtinje iz Domžal romamo na Murovico, 743 m visok hrib, ki se vzpenja skoraj 500 m nad vasjo Dolsko. Zaradi svoje bližine in razgleda na Ljubljano je priljubljena izletna točka domačinov in tudi drugih ljubiteljev šodrastih hribov. Nič zato, če kdo od izkušenejših reče, da na tak šoder pa ne hodi, ampak samo v ta prave gore, je za nas rekreativne pohodnike dobrodošel vsak kucelj, samo da se po službi malo razbremeniš in napolniš s pozitivno energijo. Na letošnjem nočnem pohodu na Murovico v petek, 27. januarja 2017, so se nam pridružili tudi odrasli skavti pobratene Ježice.

Na Murovico vodi veliko poti, ki so primerne za krajše sprehode in daljše teke. Dostopi so z Dolskega, parkirišča pri pokopališču, z vasi Vrh, s Križevske vasi ter od Jemčevega znamenja nad Sveto Trojico.

Srečali smo se na parkirišču Tosame na Viru. Kar enaindvajset se nas je zbralo ter trije štirinožni prijatelji, nato pa smo krenili z avti do Svete Trojice ter naprej do Jemčevega znamenja – kapelice na križpotju med Savsko in Moravško dolino ter cesto, ki pripelje z domžalske strani. Po uvodni besedi prižgemo bakle, plamenčki v rahlem nočnem vetrcu zatrepetajo, a kaj hitro obliznejo loj, obdan z gazo in veselo sprostijo obilo luči v noč. Skozi krošnje dreves se nam nasmihajo zvezde. Zagrizli smo se v prvo strmino, sneg pod gojzarji je veselo zaškripal, saj se je spet začelo močno hladiti.

Plamenčki so nam poplesujoč po baklah veselo razsvetljevali noč. Hodili smo zmerno, tako da je bil pogovor sproščujoč. Veje so kot roke pošasti visele nad nami, sence, ki so jih metali plameni bakel, pa so bile kot škrati, ki se podijo med debli in med grmovjem. Kakšnih deset minut pred vrhom smo se ustavili, ter se predali za nekaj minut nočnim gozdnim zvokom. Lepo je bilo stati v soju plamenčkov ter se osredotočiti na zvoke letal, ki so prihajali z neba, avtomobilov z doline ter iz gozda šumenje vetra v krošnjah, šelestenje vej in skovik sove.

Ob pogovoru in nekaj kratkih počitkih se z vrha Murovce v temno noč kar naenkrat oglasi mili glas zvončka. Ja, kar hitro smo prišli do vrha. Okrepčali smo se s sladkim priboljškom. Sledila je gasilska fotografija, nato pa počasi nazaj ob dogorevajočih baklah do Jemčeve kapelice. Zvezde so veselo svetile na nebesnem svodu, plamenčki na baklah so ravno dogorevali, ko smo prišli do Jemčevega znamenja. V tej čarobni noči smo zapeli lepo pesem "Angelček varuh moj" v zahvalo za lep vzpon in spust ter še za varstvo za naprej.

Počasi smo se odpravili k našima odraslima skavtoma na Vir, kjer so nas lepo pogostili s sveže pečenimi rogljički in domačim okusnim čajem. Ob klepetu so se kazalci na uri hitro pomaknili proti polnoči, ko je bilo treba voščiti besede zahvale za pogostitev in za skorajšnje snidenje. Lepo je bilo, komaj čakamo naslednje leto, ko bo že petnajsti pohod.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi