Obnovljen Dvorec Gregorčič v Šmarjeti je spomenik slavnemu Jožetu Karlovšku

Občina Šmarješke Toplice je po njem poimenovala osrednji trg v kraju

Jože Karlovšek (1900-1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Rojen je bil v Šmarjeti pri Šmarjeških Toplicah, svojo družino pa si je ustvaril v Domžalah, kjer je živel in ustvarjal vse do svoje smrti. Njegovo rojstno hišo v Šmarjeti, ki se sedaj imenuje Dvorec Gregorčič, so pred kratkim temeljito obnovili in v njej uredili sodoben hotel ter restavracijo. Dvorec je postavljen kot spomenik slavnemu Jožetu Karlovšku, ki je bil mojster slovenske ornamentike in je razvoju ter preučevanju ornamentov posvetil vse svoje življenje.

Karlovškovi čudoviti ornamenti krasijo notranjost obnovljene zgradbe, na fasadi pa je njegov bronasti doprsni kip.

Da je bil Karlovšek izjemno pomemben za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, so prepoznali tudi na Občini Šmarješke Toplice. Župan mag. Marjan Hribar je namreč osrednji trg v kraju, kjer tudi stoji nekdanja Karlovškova hiša, slavnostno razglasil za Karlovškov trg.

Dvorec Gregorčič krasijo čudoviti ornamenti Jožeta Karlovška, na sliki eden izmed bolj razkošnih, v katerega je vključil celotno svoje znanje in poznavanje slovenske ornamentike

Vnukinja Jožeta Karlovška Katarina Karlovšek je pred tremi leti zasnovala kolekcijo Slovenski ornament Jože Karlovšek, ki danes ponuja več kot 60 različnih izdelkov za poslovna, protokolarna in suvenir darila. S kolekcijo nadaljuje njegovo delo in ohranja našo bogato kulturno dediščino slovenskega ornamenta.

Kolekcija Slovenski ornament Jože Karlovšek sedaj šteje že skoraj 60 različnih izdelkov za poslovna, protokolarna in suvenir darila. Pri razvoju izdelkov sodelujejo tudi z dr. Janezom Bogatajem. Izdelki so v večini izdelani v Sloveniji.

Konec avgusta bo v Likovni galeriji v Celju predstavitvena razstava kolekcije Slovenski ornament Jože Karlovšek, ki jo Karlovškova pripravlja skupaj s svojo sestro Julijo Karlovšek. Slednja je ljubiteljska slikarska. Veliko inspiracije za svoje slike najde v slovenskih ornamentih, ki jih rada interpretira na sodoben način.

Karin Božič Zupančič; Foto: arhiv Katarine Karlovšek

Tagi