Obisk predstavnikov Zavarovalnice Triglav pri 100 letniku Francu Primožiču

V petek, 9. avgusta 2024, je Kamničan Franc Primožič dopolnil 100 let. Že dan prej so mu člani Društva upokojencev Kamnik, Planinskega društva Kamnik, člani bosonogi na Vovar in Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik na njegovem domu pripravili tako imenovano ofiranje,  na dan, ko je Franc Primožič praznoval 100. rojstni dan, pa so mu člani Avto-moto društva Kamnik pripravili druženje v njihovih prostorih.  Ker ima kleni 100 letnik Franc Primožič že vse življenje vse zavarovano pri Zavarovalnici Triglav, od avtomobila, doma, življenjskega in nezgodnega zavarovanja, so ga obiskali oziroma se z njim v živo srečali tudi predstavniki naše največje zavarovalnice. Na domu sta ga presenetila vodja kamniške poslovne enote Zavarovalnice Triglav Roman Kračun in zavarovalni zastopnik Stanko Kregar, ki že skoraj četrt stoletja skrbi za to, da je slavljenec Franc Primožič dobro zavarovan. V imenu Triglava sta mu predala lepo darilo. Srečanje je bilo prisrčno, zgovorni stoletnik pa je obiskovalcem zaupal marsikatero podrobnost iz svojega dolgega življenja.

Franc Primožič je zagotovo občudovanja vreden človek, katerega raznolika in marsikdaj ne ravno lahka življenjska zgodba bi lahko služila tudi kot navdih za zanimiv roman ali film, njegova vitalnost in aktivnost pa sta lahko za vzgled tudi mnogo mlajšim. Kamničan Franc Primožič, radoživ in bistroumen stoletnik in nekdanji inštruktor vožnje, je še namreč vedno aktiven voznik, kljub številnim prevoženim kilometrom pa še ni bil nikoli kaznovan za kak prometni prekršek. Kljub svojim častitljivim letom je Franc namreč še vedno zelo dejaven, saj je aktiven pohodnik, telovadec, kolesar, smučar in nenazadnje tudi voznik, kot eden izmed soustanoviteljev Avto-moto društva Kamnik in nekdanji inštruktor vožnje, pa je  kritiko  povedal tudi o današnji, marsikdaj slabi cestno prometni kulturi. Ravno popoldne na dan našega obiska je imel najavljene tudi smučarje iz Krvavca, ki so mu prinesli novo letno karto za smučanje in obisk smučišča Krvavec. Ne samo dogodkov, Franc se spomni studi datumov, krajev in celo imen ljudi, ki jih je poznal pred 80 leti. V času našega obiska je imel na mizi odprt zemljevid, kjer nam je pokazal pot, kjer  je bil leta 1942 mobiliziran v nemško vojsko in poslan na vzhodno fronto, od koder je pobegnil k sovjetskim partizanom. Leta 1944 se je vključil v II. tankovsko brigado NOVJ in se v Sovjetski zvezi izšolal za tankista. Najprej je postal voznik, kasneje pa poveljnik tanka T-34. Bil je udeležen pri preboju sremske fronte in v več drugih spopadih, pri čemer je s svojim tankom preživel dva direktna zadetka nemške protitankovske obrambe. Po koncu vojne je moral odslužiti še vojni rok v jugoslovanski armadi in je bil demobiliziran šele konec leta 1947.

Franc Primožič, rojen 9. avgusta 1924 je vitalni stoletnik Kamničan, ki je doživel neverjetno življenjsko pot vse od otroških dni, ko se je kot predvojni primorski begunec preselil iz Gorice v Kamnik, do mobilizacije v nemško vojsko ob pričetku druge svetovne vojne, dezertiranja k sovjetskim partizanom na vzhodni fronti in priključitvi jugoslovanski vojski, kjer je služil kot tankist. V pretresljivem pričevanju se je dotaknil tudi težkega povojnega obdobja, ki ga je na lastni koži doživel kot nekdanji pripadnik Hitlerjeve mladine in nekdanji sovjetski vojak. Kljub nasilni izkušnji fašizma, nacizma in tudi povojnega režima ter številnim preizkušnjam, ki jih je kot živa priča zgodovine prestal v svojem življenju, ni Franc Primožič nikoli izgubil ne optimizma ne življenjskega elana.

Francu Primožiču, nadvse vitalnemu stoletniku in preudarnemu vozniku, sta v imenu  Zavarovalnice Triglav Roman Kračun in Stanko Kregar zaželela še mnogo zdravih, varnih in aktivnih vozniških let.  In recept za dolgo in vitalno življenje: »Gibaj se, predvsem pa ne smeš umreti,« je v šali dejal Franc Primožič in za slovo naredil še nekaj telovadnih gibov na ograji stopnišča.

Avtor in foto; Miro Pivar

Tagi