Občinski svetnik Maksimiljan Karba prejel zlati znak SEVER

V počastitev 27. obletnice akcije Sever je v četrtek, 1. decembra 2016, v Kulturnem domu Krško potekala osrednja slovesnost. Slavnostna govornica je bila ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, udeležence pa sta nagovorila tudi predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas in župan občine Krško mag. Miran Stanko.

Slovesnost v počastitev te visoke obletnice je organizirala Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju z Policijskim veteranskim društvom Sever Posavje. Pred polno dvorano so nastopili pevci Rajhenburškega okteta iz Brestanice pod taktirko zborovodje g. Janka Avsenaka, glasbena skupina Anja, Klara in Leon Drstvenšek iz Dolenjega Leskovca pri Brestanici in Policijski orkester pod taktirko Tomaža Kmetiča.

Na slovesnosti je predsednik ZSČ generalmajor dr. Alojz Šteiner vročil predsedniku ZPVD Sever dr. Tomažu Času Častni znak, ki ga Zveza slovenskih častnikov podeljuje Zvezi policijskih veteranskih društev SEVER.

Pomemben del slovesnosti je bila tudi podelitev visokih priznanj Združenja Sever za leto 2016. Zlati znak SEVER je prejel tudi Domžalčan Maksimiljan Karba, predsednik PVD Sever Ljubljana-odbor Domžale.

Maksimiljan Karba je med osamosvojitveno vojno poveljeval domžalski milici in sodeloval pri trzinski bitki. V obrazložitvi za prejem zlatega znaka je med drugim zapisano tudi:

"Maksimiljan KARBA je ustanovni član Policijskega veteranskega društva Sever. Je predsednik odbora Domžale in kot tak se je že takoj po ustanovitvi društva aktivno vključil v delovanje in zagotovil, da so se člani odbora Domžale redno in v velikem številu udeleževali aktivnosti in sodelovali pri realizaciji programa PVD Sever Ljubljana.
V času svojega delovanja je navezal tudi zelo dobre odnose z občino Domžale, kjer je tudi občinski svetnik. S svojim aktivnim delom v lokalni skupnosti je občutno pripomogel k prepoznavnosti in transparentnosti delovanja društva ter posledično tudi k uspešnim prijavam našega društva na občinske razpise za sofinanciranje delovanja našega društva.
S svojim angažiranjem še danes zagotavlja aktivno delovanje odbora Domžale (organizacija srečanj veteranov društva, odkrivanje spominskih obeležij, ohranjanje spomina na osamosvojitveno vojno, itd.). Kot predsednik odbora tudi aktivno sodeluje z drugimi veteranskimi organizacijami na območju občin Domžale, Mengeš, Lukovica, Trzin in Moravče."

Čestitke za prejeto nagrado,

Urad župana

Vir besedila in fotografij: Zveza policijskih veteranskih društev Sever

Tagi