Občini Domžale priznanje “Čebelam najprijaznejša občina 2022”

V soboto, 26. novembra 2022, je v Hiši kranjske čebele potekala razglasitev in podelitev priznanj za naziv »Čebelam najprijaznejša občina 2022«. To je postala Mestna občina Ljubljana, Občina Domžale pa se je uvrstila na tretje mesto, takoj za Občino Dobrna.

Priznanja za prve tri uvrščene »Čebelam najprijaznejše občine 2022« in kipec za »Čebelam najprijaznejšo občino 2022« je podelil podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, Marko Alauf, skupaj z Dušanom Strnadom, županom Občine Ivančna Gorica, lanskoletne prejemnice naziva. V imenu MOL je kipec in priznanje prevzel Aleš Sussinger, predsednik Čebelarskega društva Barje, v imenu Občine Domžale pa je priznanje prevzela Mira Bečan, vodja Službe za turizem.

Na letošnji natečaj »Čebelam najprijaznejša občina 2022«, ki je potekal v mesecu oktobru, se je prijavilo 13 slovenskih občin. Sodelovale in prijavile so se občine, ki s svojimi dejavnostmi delujejo na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo javnost o čebelah in čebelarski kulturni dediščini ter sodelujejo s čebelarskimi društvi.
Na podlagi oddanih vlog je svoje mnenje in ocene podala tričlanska komisija, ki sta jo sestavljala člana kolegija predsednika ČZS, Tatjana Vedlin in Karl Vogrinčič, ter svetovalka specialistka za varno hrano, Ana Janžekovič.

Učni čebelnjak v parku Pod Močilnikom v Dobu pri Domžalah. (Foto: Visit Domžale)

Pri ocenjevanju so se osredotočili na različne segmente in vsebino, ki jo je posamezna občina izvajala v letu 2022. Čebelam prijazne občine so tiste, ki konstruktivno sodelujejo s tamkajšnjimi čebelarskimi društvi, spodbujajo ohranjanje čebelarske kulturne dediščine, razvoj čebelarske dejavnosti, apiturizmov, čebelarskih učnih poti in ostale čebelarske infrastrukture. Pomembno je tudi ozaveščanje in sodelovanje z občani na način izvajanja projektov za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev, kot so sajenje medovitih rastlin, vzpostavitev zelenih površin, organizacija izobraževalnih dogodkov in objava člankov na temo čebelarstva v lokalnih glasilih in publikacijah.

Apiterapevtski čebelnjak Čebelarskega društva Domžale. (Foto: Miro Pivar)

“Iskrene čestitke vsem prejemnicam priznanj, zahvaljujemo pa se tudi se vsem sodelujočim občinam, ki so z argumentiranimi prijavami in raznolikim naborom dejavnosti, povezanih s čebelarstvom, komisiji zadale težko nalogo pri izboru. Želimo si, da boste z dejavnostmi v povezavi s čebelarstvom, čebelam in sodelovanjem s čebelarji nadaljevali tudi v prihodnje ali dosedanjim dodali še nove. K sodelovanju v naslednjem letu pa že zdaj vabimo prav vse slovenske občine,” so v izjavi za javnost še zapisali na Čebelarski zvezi Slovenije.

Miha Ulčar

Tagi