Občina Medvode z evropskimi sredstvi uvaja inovativne ukrepe za trajnostno mobilnost

Uspešno sodelovanje lokalne, regionalne in nacionalne ravni pri črpanju evropskih sredstev je Občini Medvode prineslo kar dve izjemni pridobitvi, ki na široko odpirata pot trajnostni mobilnosti.

Pri obeh projektih je ključno vlogo odigrala Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije. Direktorica RRA LUR mag. Lilijana Madjar je izpostavila pomen dobrega sodelovanja vseh ravni za napredek v razvoju, ki pomembno vpliva na kakovost bivanja prebivalcev. »Danes smo tudi v Medvodah priča sinergijskim učinkom, ki jih lahko evropska sredstva ustvarijo v eni občini, če je ta razvojno naravnana in dobro sodeluje z regionalno razvojno agencijo, ki je kompetenten partner pri črpanju sredstev za financiranje razvojnih naložb«. Poudarila je tudi izjemen posluh za dobre projekte pri pristojnemu ministrstvu.

Sistem za izposojo e-koles, kompatibilen z Ljubljano

Uvedba sistema za javno izposojo električnih koles bo občankam in občanom omogočila ne le trajnostno premagovanje krajših razdalj znotraj občine (vzpostavljene so 4 postaje), temveč tudi potovanja v prestolnico, saj je sistem kompatibilen s tistim v Ljubljani. Kot tak predstavlja tudi novost v regiji.

»Raziskave kažejo, da bi kar 10 % ljudi pri nas raje kolesarilo, če bi za to imelo ustrezno infrastrukturo«, je pojasnila Jadranka Plut s Sektorja za finančne mehanizme Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, zato si prizadevajo podpreti projekte, ki spodbujajo razvoj trajnostne mobilnosti. »Vzpostavitev sistema za izposojo e-koles v Medvodah je del projekta SmartMOVE: Pametne rešitve za trajnostno mobilnost v Sloveniji. Projekt, ki je sofinanciran s strani finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora in nacionalne soudeležbe, se izvaja v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje. Njegov nosilec je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj in s tem prispeva h krepitvi odnosov med državami Republiko Slovenijo, Kraljevino Norveško, Republiko Islandijo in Kneževino Lihtenštajn,« je pojasnila.

Kolesa so del sistema Nomago Bikes, izposoja pa je možna tudi s kartico Urbana. Marjan Beltram, izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti Nomago d.o.o. je poudaril, da bi moral biti cilj vsake občine trajnostna povezanost z okoliškimi občinami in bližnjimi središči. »Kako učinkovita so e-kolesa, bodo občani hitro spoznali tudi na svojih lastnih poteh, saj bodo njihove poti v času glavne prometne konice lahko marsikdaj celo hitrejše kot z osebnim vozilom,« je še dodal.

Župan občine Medvode Nejc Smole je izrazil veliko zadovoljstvo, da so v okviru projekta SmartMOVE Medvode kot pilotna občina dobile priložnost za testiranje uporabe e-koles z namenom zmanjševanja motornega prometa pri dnevnih migracijah. »Imamo srčno željo, da se sistem znotraj občine razširi in da kolesarjenje postane rdeča nit prometa v Medvodah«. Želi si, da bi imeli v roku dveh let vsaj dvakrat toliko postaj, zato računa na občane, da bodo e-kolesa s pridom uporabljali. Toplo bi pozdravil vzpostavitev mreže e-koles tudi v sosednjih občinah in močno verjame, da bo to en večjih povezovalnih projektov v naslednjih letih, pri katerem računajo na RRA LUR.

Brezplačen avtobus Medvode – Katarina

Druga pridobitev je brezplačna avtobusna linija, ki bo ob koncih tedna povezovala Medvode s podeželskimi naselji Polhograjskih Dolomitov. Ukrep zmanjšuje prometno obremenjenost hribovja, spodbuja uporabo javnega prometa, omogoča dostop ranljivim skupinam ter spodbuja aktivno preživljanje prostega časa v naravi.

Projekt »Približajmo Polhograjce« se izvaja pod okriljem LAS Za mesto in vas, ki ga koordinira RRA LUR ter je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Brezplačne avtobusne vožnje bodo pilotno potekale vsako soboto in nedeljo vse do konca maja 2025. Pozimi bodo izvajali štiri, poleti pa šest povratnih voženj na dan.

Obe pridobitvi predstavljata pomemben prispevek k večmodalnosti in utirata pot zmanjševanju motoriziranega prometa v Ljubljanski urbani regiji.

Avtor: RRA LUR; Foto: RRA LUR

Tagi