Občina Domžale med finalisti projekta Zlati kamen 2016 – “od slamnikov k inovativnim tehnologijam”

Občina Domžale je bila letos izbrana kot ena izmed treh finalistk v osrednji in jugovzhodni Sloveniji za nagrado Zlati kamen. Slednji je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave ter meri na tisto, čemur so lokalne skupnosti namenjene: zagotavljanju pogojev za dobro življenje.

Včeraj, 23. marca 2016, se je župan, Toni Dragar, udeležil slavnostne prireditve v Festivalni dvorani v Ljubljani, kjer so se predstavile občine finalistke in povedale nekaj malega o dobri praksi občinskega delovanja. Naš župan je izpostavil, da je naša občina prostor zadovoljnih ljudi – torej, da se osredotočamo na želje in potrebe naših občanov ter jim želimo omogočiti visoko kvaliteto življenja v našem prostoru.

Vseh finalistov je bilo 12 in na koncu je Zlati kamen odšel v Mestno Občino Ljubljana. Glede na to, da je bil poudarek letošnjega Zlatega kamna na trajnostni mobilnosti, to ni bilo veliko presenečenje. Naši sosednji občini tako iz srca čestitamo in smo veseli, da se naša celotna regija trudi za čim boljši razvoj, saj to pozitivno vpliva tudi na nas. Na Občini Domžale smo izjemno ponosni na naše dosedanje delo in tudi na področju trajnostne mobilnosti smo lansko leto naredili velik napredek, kar je opazila tudi komisija Zlatega kamna. Zavedamo pa se, da to še ni dovolj in se bomo v prihodnosti še bolj potrudili.

Organizatorji Zlatega kamna so nas opisali: »Domžale bi najbolje opisali kot kraj, ki je nekje ravno vmes med mesto Ljubljano in gozdnatim podeželjem hribov onkraj ljubljanske kotline.« Če torej povemo bolj ljudsko, smo podeželje – imamo močno razvito prostovoljstvo, srečujemo se na tržnem prostoru,… Hkrati pa smo pomembni kot mesto – v analizi projekta Zlati kamen tako izpostavijo Helios kot eno najinovativnejšimi podjetij po mnenju Evropske komisije in pa predvsem zelo razvito družinsko podjetništvo v Domžalah. Mesto je v prejšnjem režimu bil »oaza zasebnega podjetništva« in vsekakor nameravamo podjetništvo razvijati tudi v prihodnosti.

Člani komisije Zlati kamen so v svoji analizi ugotovili, da »so v Domžalah dobro prepletli razvojno vizijo, identiteto kraja in kulturno dediščino«. Pohvalili pa so tudi naš razvojni program – občinsko strategijo, ki poudarja inovativnost in inteligentno upravo ter celovito obravnava vse pomembne gradnike sodobne lokalne strategije. Uvrstitev med finaliste nam je tako v veliko čast in pa predvsem potrditev, da delamo dobro in da plujemo v pravo smer. 

Avtor: Občina Domžale, Urad župana; Foto: arhiv Zlati kamen; Vir: Zlati kamen, letni pregled razvoja slovenskih lokalnih skupnosti – marec 2016
Tagi