Občina Domžale in Slovensko društvo Slovenija Rűti praznovala v Švici

Slovensko društvo SD Slovenija Rűti in Občina Domžale sta 4. septembra 1982 na slovesnosti v Švici podpisali Dogovor o medsebojnem sodelovanju, s katerim sta se zavezali, da bosta sodelovali na izobraževalnem, kulturnem in telesnokulturnem področju. To je bil začetek uspešnega sodelovanja, ki traja še danes, in tako smo 4. februarja 2017 v Rűtiju praznovali kar dva jubileja: 40. rojstni dan Slovenskega društva Slovenija Rűti in 35 let skupnega dela z Občino Domžale, obletnici pa smo združili z osrednjo prireditvijo ob 8. februarju – slovenskem kulturnem prazniku, v Švici, pri katere organizaciji je ob obeh jubilantih sodelovalo tudi Veleposlaništvo RS v Švici in Lihtenštajnu.

Domžalsko delegacijo sta vodila župan Toni Dragar in podžupanja mag. Renata Kosec, v njej so bili predstavniki posameznih strank, zastopanih v Občinskem svetu Občine Domžale, Teja Hauptman in Vido Repanšek iz Urada župana sta poskrbela za vso potrebno organizacijo vožnje z avtobusom in prireditve, podpisana sem predvsem obujala spomine na dosedanja srečanja s Slovenci v Švici, z delegacijo pa so potovali tudi glasbeniki: narodno zabavni ansambel Gamsi in Duo Bakalina ter povezovalec slovesnosti Matej Primožič.

Prvi večer je bil namenjen prijetnemu druženju in sproščenemu pogovoru prijateljev iz Občine Domžale z vodstvom SD Slovenija Rűti, katerega predsednik je Robert Leban. V prijetnem klepetu smo obujali spomine, predvsem pa se dogovarjali o prireditvi naslednji dan, nekaj časa pa smo namenili tudi nadaljnjemu sodelovanju. Zares prijateljski družabni večer pa so slovensko glasbo in pesmijo poskrbeli Gamsi ter članom SD Slovenija Rűti omogočili prijeten večer.

Sobota dopoldne je bila namenjena obisku Rapperswila, prijetnega mesteca z bogato zgodovino, kamor nas je odpeljala slovenska učiteljica Jasmina. Po ogledu zgodovinskega jedra smo si ob pomoči Slovenke Polone in njenega moža Andreja, ki živita v Švici že več kot 30 let, ogledali Mestni muzej Rapparswil – Jona ter se podrobneje seznanili s preteklostjo in sedanjostjo mesteca ob Zűriškega jezera.

Sledila je vožnja do Zűricha, med katero smo od Jasmine izvedeli marsikaj zanimivega o Švici in Švicarjih, predvsem o njihovi pregovorni točnosti, dolgoročnem načrtovanju, tudi čisto osebnih praznikov, nekaj besed pa je bilo izrečenih tudi o njihovih plačah in pokojninah, čeprav o tej temi ne govorijo radi. Ko smo ob sprehodu po znameniti bančni ulici malce pogledali po izložbah, naj je bilo takoj jasno, da je za nas vse predrago, o čemer smo se prepričali tudi v kratkem postanku v industrijski trgovine najznamenitejše švicarske čokolade Lindt&Sprűngli.

Sledil je najsvečanejši del srečanja – slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku in obeh jubilejih.

Slovenski kulturni praznik

Pravzaprav je bila prireditev precej podobna slovesnostim, ki jih ob obletnici smrti dr. Franceta Prešerna, največjega slovenskega pesnika, pripravljamo v Sloveniji. Po prihodu praporov na prizorišče, domžalskega je nosil Maksimiljan Karba, član Občinskega sveta, prapore pa so prinesli tudi SD Planika, SD Soča, SPD Triglav in SD Slovenija Rűti, je v mnogo premajhni dvorani zazvenela slovenska himna. Pevki Maji Sršen in pianistki Maši Marty se je spontano pridružila vsa dvorana. Kasneje sta se umetnici predstavili še z znano slovensko popevko Vozi me vlak v daljave. Sledil je pozdrav prvega gostitelja predsednika Slovenskega društva Slovenija Ruti, Roberta Lebana, ki je posebej prisrčno pozdravil ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazda Žmavca s sodelavci, med katerimi je bila tudi Domžalčanka, državna sekretarka Mija Pukl; mag. Franca Mikšo, veleposlanika RS v Švici in Lihtenštajnu s sodelavci, župana Tonija Dragarja in mag. Renato Kosec, podžupanjo Občine Domžale s sodelavci, pozabil pa ni niti predstavnikov drugih društev Slovencev v Švici ter članov SD Slovenija Rűti. Nato smo spoznali zven alpskih rogov Esther Matzinger – Stucki in Nine Daniel, sledil pa je pozdrav župana Občine Domžale, Tonija Dragarja, ki je govoril tako o velikem slovenskem pesniku, kot občini Domžale, ki jo je na kratko predstavil, predvsem pa je bil njegov poudarek na sodelovanju društva in občine, za katero je zaželel, da se nadaljuje Po glasbeni točki – duetu flavt Lare Leban in rogov Esther Matzinger – Stucki ter odlomku iz Cankarjevega Kurenta v izvedbi povezovalca Mateja Primožiča, je obiskovalce pozdravil mag. Franc Mikša, veleposlanik RS Slovenije v Švici in Lihtenštajnu, spregovoril o pomembnosti kulture in jezika za obstoj Slovenije, še posebej pa za uspešno sodelovanje, ki ga z zanimanjem spremlja, pohvalil SD Slovenija Rűti in Občino Domžale, kjer jima je zaželel še več ustvarjalnosti in napredka Opozoril je na pomembnost učenja slovenskega jezika v Švici, pa tudi na čas pred 25 leti, ko je Švica priznala samostojno Slovenijo. V počastitev tega jubileja je bila v dvorani tudi razstava.

Prisotni so skrbno prisluhnili tudi besedam ministra za Slovence v zamejstvu in tujini, Gorazda Žmavca, ki je sodelovanje SD Slovenija in Občine Domžale ocenil kot primer dobre prakse, ki naj bi našel še več odmeva tudi med ostalimi lokalnimi skupnostmi v Sloveniji. Govoril je o pomenu največjega slovenskega pesnika in njegove Zdravljice, še posebej pa je govoril o Slovencih v Švici, ki so bili in so prvi ambasadorji naše države, v zaključku govora pa si je zaželel še več skupnega sodelovanja med Slovenijo in Švico, tudi na gospodarskem področju. Nato sta z veleposlanikom Slovenskemu društvu Slovenija Rűti, njegovemu predsedniku, Robertu Lebanu, ter Janezu Bizjaku, predsedniku Slovenskega društva Soča podelila posebna priznanja za neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske kulture in identitete v Švici.

V nadaljevanju kulturnega programa smo prisluhnili veleposlaniku mag. Francu Mikši, ki se je predstavil z Gregorčičevo Soči, pesem Domovini istega pesnika pa je recitirala Vesna Cmager. Pred delom slovesnosti, namenjene obema jubilejema društva in občine pa sta se predstavila Duo Bakalina, vokalist in tekstopisec Jani Kutin in harmonikarica Renata Lapanja.

Srečno ob dveh jubilejih

Kratka slovesnost ob 40. rojstnem dnevu Slovenskega društva Slovenija Rűti ter 35-letnico sodelovanja društva z Občino Domžale se je začela s predstavitvijo sodelovanja obeh. Poudarjeno je bilo, da v vseh desetletjih niti naši rojaki v Švici niti vsi, s katerimi so sodelovali v občini Domžale, niso pozabili na osnovne usmeritve, ki ostajajo še danes – povezava v Švici živečih Slovencev z domovino, skrb za učenje slovenskega jezika, kar se najbolj kaže v sodelovanju društva z učenci dopolnilnih šol, ter krepitev iskrenih vezi med posamezniki. Najmlajšim Slovencem je v okviru sodelovanja namenili največ pozornosti, pri čemer je treba omeniti odlično sodelovanje med Osnovno šolo Domžale, nekdanjo ravnateljico mag. Jožico Polanc in učiteljicami slovenske dopolnilne šole. Naši rojaki so vsa leta sodelovanja z delom in tudi pomočjo svoji domovini vedno znova potrjevali, da so njihove korenine v Sloveniji in da so nanjo ponosni ter ji tudi pripravljeni pomagati. To se je zlasti pokazalo ob osamosvojitvi Slovenije, nepozabno pa je bilo tudi srečanje sorodnikov žrtev vojne za Slovenijo, ki so jih naši prijatelji povabili v Švico.

Slovensko društvo Slovenija Ruti pa se tudi trudi, da na območju, kjer delujejo, predstavljajo našo Slovenijo. Desetletja niso izbrisala začetnega zagona tako društva kot sodelovanja, vezi, spletene v vseh teh letih, so še danes močne in so pomembno prispevale k skupnemu veselju ob obeh obletnicah.

Ob čestitkah sta župan Občine Domžale, Toni Dragar, in predsednik Slovenskega društva Slovenija, Robert Leban, izmenjala spominski darili, Občina je ob tej priložnosti društvo podarila umetniško sliko, tako predsednik društva, kot minister in veleposlanik pa so v spomin na prijetno slovesnost in srečanje prejeli Prešernovo Zdravljico. Slovesnost se je zaključila s pesmijo Ljubim te, Slovenija zelena v izvedbi Gamsov in Mateja Primožiča, ki je pomenila resnično lepo zaokrožitev prireditve.

Srečanje se je nadaljevalo z druženjem, v katerem so imeli glavno besedo GAMSI. Toni, Janko, Žan in Franci so s svojim igranjem navdušili. Zaigrali so vrsto slovenskih pesmi, svojih največjih hitov in bili deležni številnih pohval, obiskovalci pa so ves večer prepevali z njimi. Na odru so se jim pridružili tudi pevci in pevke iz občinstva ter ustvarili nepozabno vzdušje.

Nasvidenje ob 40-letnici sodelovanja

Slovesnost in srečanje v Švici je še enkrat več potrdilo, kako zelo si Slovenci v Švici želijo slovensko besedo in pesem, hkrati pa je pomenilo skupno odločitev SD Slovenija Rűti in Občine Domžale, da se sodelovanje nadaljuje, zato nasvidenje čez pet let, spoštovani prijatelji!  

Avtor: Vera Vojska; Foto: Vido Repanšek
Tagi