Novi občinski štipendisti z županom Tonijem Dragarjem podpisali pogodbe o štipendiranju

Na Občini Domžale je danes potekal podpis s prejemniki novih občinskih štipendij za šolsko leto 2016/2017, ki so jih prejeli dijaki in študentje, ki so na javnem razpisu izpolnjevali pogoje in bili izbrani v skladu z Odlokom o štipendiranju. Na novo so podelili 5 štipendij za nadarjene dijake in študente, 3 štipendije za deficitarne poklice, 3 štipendije za socialno šibke dijake in eno štipendijo za študij v tujini.

Župan Toni Dragar je danes v sejni dvorani Občine Domžale z dijaki in študenti, prejemniki novih občinskih štipendij podpisal pogodbe, na podlagi katerih bodo mesečno prejemali štipendije. Na javni razpis za podelitev novih občinskih štipendij za šolsko leto 2016/2017, je skupaj prispelo 49 vlog. V skladu z Odlokom o štipendiranju je bilo podeljenih 12 novih štipendij. Višina štipendije za dijake znaša 181 EUR mesečno in 237 EUR mesečno za študente.

Župan Toni Dragar je vsem prisotni dijakom in študentom čestital za prejem občinskih štipendij in jim zaželel uspešno šolanje oziroma študij. Župan je še povedal, da se v Domžalah trudijo, da je Občina prijazna za vse generacije. Ena izmed oblik pomoči so zagotovo tudi občinske štipendije za dijake in študente, ki jih podeljujejo vsako leto.

Podpisa pogodbe se je udeležila vodja Oddelka za družbene dejavnosti, Kristina Slapar, ki je prejemnikom štipendij podala nekaj napotkov glede prejemanja štipendij in obveznosti, ki jih morajo izpolnjevati, da ohranijo štipendije. Eden izmed pogojev je tudi opravljanje obvezne prakse bodisi v občinski upravi ali v javnih zavodih, katerih ustanoviteljica je Občina Domžale.

Po besedah Kristine Slapar je bil v letu 2013 sprejet nov Odlok o štipendiranju v občini Domžale, ki velja s 1. 9. 2013. Občina Domžale poleg celoletnih štipendij podeljuje tudi enkratne štipendije na podlagi javnega razpisa, pri čemer se sofinancirajo le šolnine.

Splošni pogoji za prejem občinskih štipendij so poleg državljanstva in stalnega bivališča tudi, da štipendist ni zaposlen ter, da redno izpolnjuje pogodbene obveznosti. Štipendija se dodeli za obdobje do zaključka 5. ali 7. ravni izobrazbe. Dijak, ki prejema štipendijo do 5. ravni izobrazbe, mora v primeru, tudi, če še naprej izpolnjuje pogoje, ponovno kandidirati na javni razpis- Štipendijo za isti letnik ali raven izobrazbe se lahko prejema le enkrat, enako velja za dodatni letnik oz. absolventski staž. Neopravljanje delovne prakse enkrat letno do enega meseca, se šteje kot kršitev pogodbenih obveznosti in lahko pomeni odvzem štipendije. Prejemanje štipendij socialno šibkih dijakov je vezano na veljavno dokončno odločbo o otroškem dodatku. Občinska štipendija se lahko izplačuje le pod pogojem, da dijak ali študent nima druge štipendije, ni zaposlen in je občan-ka.

V obdobju od šolskega leta 1995/1996 do vključno šolskega leta 2016/2017 je bilo podeljenih 260 občinskih štipendij.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi