Nenavaden cirkus na vasi. Kot bi prišli iz nekih drugih časov …

Minuli petek se je na Homec s starinskimi vozovi, ki so jih vlekli konji, pripeljala prav posebna druščina in marsikdo, ki jih je zagledal, se mu je v glavi zagotovo zavrtel kakšen western, ki si ga je ogledal na televiziji ali v kinu. Takšne vozovi običajno vidimo v teh filmih. Skratka delovali so tako, kot bi prišli iz nekih drugih časov, ki so že zdavnaj minili.

»Cirkus je prišel na vas«, je novica hitro zakrožila po vasi, saj so se utaborili na zelenici za Pelikan barom, kjer so jim prijazno odstopili prostor za nekaj dni. Najboljša reklama je bil že zagotovo njihov prihod s starinskimi vozovi. Teater Circo Soluna je namreč cirkus, ki počasi potuje iz kraja v kraj, kjer nato pripravijo predstave. Na poti po svetu pa so že celih sedemindvajset let. Od tega po Sloveniji potujejo eno leto. Druščino sestavlja šest odraslih in pet otrok. V tem cirkusu ne boste videli levov, slonov in podobnih eksotičnih živali, kot jih običajno vidite v cirkusih. Torej, to tudi pomeni, da ni pokanja z biči in podobno. Družbo jim dela dvanajst konj, trije psi, koze in kokoši. V predstavi pa poleg ljudi sodelujeta še kokoš in pes. Prav tako predstava poteka na prostem, gledalci pa sedijo na posebni montažni tribuni. Zelo miniaturno, vendar zelo privlačno in zanimivo. In takšna je bila tudi predstava, ki je navdušila mlado in staro.

Na Homcu so predstavi izvedli v soboto in v nedeljo. Obakrat je bila tribuna premajhna za vse. Tisti, ki niso dobili sedeža, so pa uporabili vsak kotiček, ki je bil na voljo, seveda stoje, da so si lahko ogledali uro in dvajset minut dolgo cirkuško predstavo.

Nenavadna druščina pritegne pozornost kjerkoli se pojavi. Tudi njihovo življenje je podobno iz tistih časov, ki so že minili. Ne živijo namreč v sodobnem svetu. Za bivališče uporabljajo vozove in to v vseh letnih časih. Ne vozijo se z avtomobili, ne gledajo televizije, ne uporabljajo interneta in podobno. To pomeni, da njihovi otroci nimajo facebook profila. Prevozno sredstvo so kočije, ki jih vlečejo konji. Njihove koze jim dajejo mleko, kokoši jajca, psi pa odganjajo nepovabljene goste. Elektriko proizvajajo z majhno napravo na sončne celice. Le-to pa uporabljajo za nekaj vložkov pri predstavi. Marsikdo se zagotovo sprašuje, kako je z reklamo. Veliko si jo naredijo že s svojim prihodom. Za dodatno reklamo pa poskrbi eden član njihove druščine, ki se z nenavadnim kolesom odpravi na vožnjo po ulicah, kjer hitro pridobi pozornost, saj kaj takšnega človek vendarle ne more spregledati.

Avtor: Miha Ulčar: Foto: Miha Ulčar
Tagi