Ne spreglejte dobrodelne akcije »Manj svečk za manj grobov, ko boste obiskali pokopališče!

Dobrodelna akcija »Manj svečk za manj grobov«, s katero so začeli leta 2009 mladi v Zagorju ob Savi, že četrto leto pa bo letos potekala tudi v domžalski občini, je vse od začetka prerasla prvotne začetne okvire, saj je odziv obiskovalcev pokopališč iz leta v leto večji. Namen akcije je omejevanje pretiranega krašenja grobov in namesto kupa ekološko spornih sveč, sredstva preusmeriti v dobrodelne namene.

Ob dnevu spomina na mrtve bo na pokopališčih v Domžalah, Ihanu, Radomljah in Dobu tudi letos potekala dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov, ki jo bodo izvajali učenci OŠ Domžale pod vodstvom Mojce Kanduscher, v sodelovanju z Domom upokojencev Domžale in prostovoljci. Tako kot lani bodo zbrana sredstva namenili Domu upokojencev Domžale, le-ta pa bo sredstva namenil za nakup novega počivalnika.

Slovenci smo svetovni prvaki v nakupovanju nagrobnih sveč in s to akcijo vas želijo spodbuditi, da smo tokrat zmerni pri okraševanju grobov. Svojih dragih pokojnih se spomnimo tudi s prostovoljnim prispevkom za tiste žive, ki potrebujejo našo pomoč.

Da je akcija na mestu, veliko pove veliko že lanskoletni izkupiček, ko so glede na predhodno leto zbrali še enkrat več sredstev in sicer kar 4.200 evrov, ki so jih organizatorji akcije iz OŠ Domžale predali Domu upokojencev Domžale, ki je omenjena sredstva porabil za nakup izkašljevalnika ter dihalnih mask.

Kje in kako bo potekala akcija?
Na stojnicah opremljenih s plakati vas bodo na pokopališčih v Domžalah, Ihanu, Radomljah in Dobu dne, 31. 10. ter 1. 11. 2016, čakali prostovoljci, ki vam bodo še podrobneje razložili namen akcije. V zameno za dar boste prejeli zastavico sočutja, ki jo boste namesto svečke lahko pustili na grobu.

Dobrodelno društvo Fundacija Svečka iz Zagorja ob Savi, ki koordinira in vodi to dobrodelno akcijo v Sloveniji, je letos akcijo razširilo še tako, da lahko prižgete tudi SMS svečko – pošljete SMS s ključno besedo SVECKA na številko 1919 in darujte 1 EUR v ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov 2016.

Fundacija Svečka bo vaš dar namenila za nakup defibrilatorjev z sondami, počivalnik, negovalno posteljo in sprehajalni voziček za ostarele.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Domžalca
Tagi