Nagrajeni izdelki za najbolj inovativna živila leta 2025

Inštitut za nutricionistiko je objavil seznam najbolj inovativnih živil leta 2025, ki so bila lansirana v preteklem letu. Projekt ima dva glavna cilja: ozaveščanje potrošnikov o novih in izboljšanih živilih ter spodbujanje razvoja trajnostnih proizvodov, ki imajo ugodno hranilno sestavo in manjši vpliv na okolje. Nagrajeni so bili izdelki, kot so čičerikina copatka Pekarne Spar, beljakovinske testenine Mlinotest, linija ekoloških mlečnih izdelkov z okusom banane, Spar To Go solate, piščančja solata Mexicana podjetja Pivka Perutninarstvo, in rastlinska ‘bolognese’ omaka BioWay.

Ekološka kmetija Kukenberger je prejela posebno nagrado za inovativnost v tradicionalnih slovenskih jedeh za svoje slane štruklje, Lifis pa za inovacijo v lokalni pridelavi z liofilizirano zelenjavo. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje, podpirata pa ga tudi Ministrstvo za kmetijstvo in Ministrstvo za zdravje. Podjetja, ki sodelujejo v razpisu, sodelujejo brezplačno in prejeta nagrada omogoča promocijo njihovih izdelkov.

Letošnja podelitev nagrad je že 11. po vrsti. Doslej so bile nagrade podeljene več kot stotim inovativnim živilom, kar spodbuja podjetja k izboljšavam svojih izdelkov. Izkušnje podjetij so pokazale, da nagrada “Inovacija leta” pomaga pri prepoznavnosti novih živil na trgu. Doc. dr. Anita Kušar iz Inštituta za nutricionistiko meni, da so podjetja danes bolj pozorna na hranilno sestavo svojih izdelkov in k temu prispevajo tudi večja vsebnost prehranskih vlaknin ter zmanjšanje soli, sladkorjev in nasičenih maščob. Projekt je tako pripomogel k večji odgovornosti slovenskih podjetij v tem pogledu, predvsem pa je pomembno, da živila ostanejo okusna, saj je okus ključen dejavnik za uspeh na trgu.

Potrošniki sicer včasih niso vedno pozitivno sprejeli širjenja izbire in izboljševanja prehranske sestave živil, poleg tega pa pogosto ne razumejo informacij o sestavi izdelkov. Kljub temu, da nova živila pogosto ciljajo na nišne trge, pa njihova proizvodnja lahko zahteva večja začetna vlaganja. Slovenski proizvajalci zato vlagajo velike napore v to, da bi dosegli konkurenčnost na mednarodnem trgu in dolgo obstali na domačem tržišču. Projekt izbora najbolj inovativnih živil pa pomeni pomemben korak k bogatitvi ponudbe s kakovostnejšimi, bolj zdravimi in trajnostnimi izdelki.

Foto: NUTRIS

Razpis za najbolj inovativna živila leta 2025 je bil izveden v drugi polovici prejšnjega leta, v njem so sodelovali tako potrošniki kot proizvajalci. Prispelo je 68 predlogov, med katerimi je več kot 60% izdelkov doseglo ugodne ocene glede na hranilno sestavo. Na podlagi teh ocen so bili izdelki uvrščeni v nadaljnjo obravnavo, kjer so upoštevali tudi druge vidike inovativnosti, kot so okus, poreklo surovin in tehnološki postopki. Nagrajeni izdelki so se izkazali za odlične primere, kako lahko inovacije v živilskih izdelkih prinesejo koristi potrošnikom in okolju.

Inštitut za nutricionistiko pri izbiri najbolj inovativnih živil uporablja znanstvene metode profiliranja živil, kar vključuje oceno hranilne sestave, vsebnosti sladkorjev, nasičenih maščob in soli ter vsebnosti prehranskih vlaknin, sadja in zelenjave. Tovrsten pristop je že uveljavljen v drugih državah, kjer se uporablja za označevanje živil, kar pomaga potrošnikom pri lažji izbiri zdravju koristnih izdelkov.

Projekt ima ključen cilj spodbujati razvoj živil, ki so hranilno uravnotežena, trajnostna in okolju prijazna. Ministrstvo za zdravje, ki projekt financira, si prizadeva izboljšati prehranjevalne navade prebivalcev, povečati dostopnost zdravih živil in ozaveščati pomen ustrezne prehrane in telesne dejavnosti. Poudarek je tudi na inovativnosti in kreativnosti slovenskih proizvajalcev, ki z razvojem novih živil prispevajo k bolj zdravi prihodnosti in trajnostni prehrani.

Ob koncu je Ana Le Marechal Kolar z Ministrstva za kmetijstvo izpostavila, da je podelitev nagrad pomemben korak k spodbujanju razvoja živil, ki zadostijo potrebam potrošnikov in prispevajo k bolj trajnostni prihodnosti. Nagrajeni izdelki so zgled podjetjem, ki želijo slediti tem standardom kakovosti in trajnosti, hkrati pa so izjemen primer, kako se lahko slovenski proizvajalci usmerijo v prihodnost s kakovostno in okolju prijazno prehrano.

Med nagrajenimi izdelki so:

      1. Čičerikina copatka
        Pekarna Spar
        .

        Ta izdelek je narejen iz čičerike, kar je precej nenavadno za kruh. Čičerika je odlična izbira zaradi svoje visoke vsebnosti vlaknin, beljakovin in zdravih maščob. Copatka so zasnovana tako, da vsebujejo manj soli kot mnogi običajni kruhi, kar jih naredi bolj zdrave in primerne za vsakodnevno prehrano. So bogate z vlakninami, kar pripomore k boljšemu prebavnemu zdravju in dolgotrajnemu občutku sitosti.
        .

Foto: NUTRIS

  1. Beljakovinske testenine
    Mlinotest
    .

    Te testenine so odlična alternativa običajnim testeninam, saj vsebujejo visoko vsebnost beljakovin. So primerne za tiste, ki želijo povečati vnos beljakovin v svojo prehrano, bodisi zaradi telesne aktivnosti bodisi zaradi prehranskih potrebščin. To je še posebej pomembno za tiste, ki iščejo bolj zdrave alternative, ki pomagajo pri obnovi mišic in rasti.Foto: NUTRIS.
  2. Ekološki mlečni izdelki z okusom banane
    Bio dobrote
    .

    Ta linija ekoloških mlečnih izdelkov vključuje jogurte, skuto ali mlečne napitke, ki so blagodejni za prebavo, saj so naravno bogati z vitamini in minerali. Sladkane so zmerno, kar pomeni, da niso preveč sladke, a ponujajo prijeten okus banane. So dober vir hranilnih snovi, kot so kalcij, beljakovine in probiotiki, kar je koristno za zdravje kosti in prebavni sistem.Foto: NUTRIS.
  3. Spar To Go:Solate Champ in Hot Champ ter Nikina bovla
    Spar
    .

    Solate iz Spar-a so polne sveže zelenjave, kot so paradižnik, paprika, kumare in različne vrste solate, v kombinaciji z beljakovinami iz piščanca, jajc ali rastlinskih beljakovin. Solata Champ je klasična izbira, medtem ko je Hot Champ začinjena solata s pikantnejšimi sestavinami. Nikina bovla je kombinacija sveže zelenjave, ki jo spremljajo beljakovine, morda iz piščanca ali rastlinskih virov. Vse te solate so hranljive, polne vlaknin in odlične za hitro, zdravo kosilo ali večerjo.Foto: NUTRIS.
  4. Njami Piščančja solata Mexicana
    Pivka Perutninarstvo
    .
    Ta piščančja solata se ponaša z bogatimi okusi in visoko vsebnostjo beljakovin, saj vsebuje piščančje meso, ki je eden izmed najboljših virov beljakovin. Poleg tega so v njej tudi prehranske vlaknine, saj je obogatena z zelenjavo, kot so paprike, koruza in fižol, ki so del mehiške kulinarike. Solata ima pikanten okus, kar ji daje posebnost in bogat okus.Foto: NUTRIS
  5. Rastlinska ‘bolognese’ omaka
    BioWayTa omaka je izvrstna alternativa tradicionalni mesni bolognese omaki, saj je pripravljena z rastlinskimi beljakovinami, kot je sojina ali grahova osnova. Ponaša se z visoko vsebnostjo vlaknin in beljakovin ter intenzivnim okusom, ki spominja na klasično mesno bolognese omako. Je odličen dodatek k testeninam, rižu ali zelenjavnim jedem, saj nudi okusen obrok brez mesa.Foto: NUTRIS

Posebne nagrade:

  • Slani štruklji
    Ekološka kmetija Kukenberger 

    To je inovacija v tradicionalnem slovenskem meniju. Štruklji so narejeni iz ekoloških sestavin, in so polnjeni z različnimi vrstami slanih nadevov, kot so sirovi, mesni ali zelenjavne različice. Ta inovacija v tradicionalnih jedeh je prava poslastica za tiste, ki želijo ohraniti slovenske kulinarične običaje v bolj zdravi in trajnostni obliki.Foto: NUTRIS.
  • Linija liofilizirane zelenjave Lifis
    Lifis, Marjana Kopač Farkaš s.p.
    .

    Liofilizacija je postopek, ki omogoča ohranitev vseh hranilnih vrednosti zelenjave, saj jo suši pri zelo nizkih temperaturah, s čimer ohrani vitamine, minerale in vlaknine. Lifis je inovator v tem segmentu, saj omogoča enostavno uporabo zelenjave, ki se dolgo shranjuje brez potrebe po hlajenju, pri tem pa ohrani svojo svežino in hranilno vrednost.Foto: NUTRIS

Posebne nagrade so bile podeljene tudi za inovacije v tradicionalnih slovenskih jedeh (Ekološka kmetija Kukenberger za slane štruklje) in za lokalno pridelavo (Lifis za liofilizirano zelenjavo).

Vir: NUTRIS

Foto: NUTRIS

Tagi