Na pokopališčih poteka dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov

Že tretje leto zapored ob dnevu spomina na mrtve poteka na pokopališčih v Domžalah, Ihanu, Dobu in Radomljah, dobrodelna akcija »Manj svečk za manj grobov«. Prostovoljci na stojnicah opremljenih s plakati obveščajo vse obiskovalce pokopališč, da lahko z majhnim prostovoljnim prispevkom pripomorejo k pomoči še živečim, ki potrebujejo pomoč. V zameno za dar obiskovalci pokopališč prejmejo zastavico sočutja, ki jo lahko pustijo namesto svečk na grobu.

Po besedah vodje dobrodelne akcije v občini Domžale, Mojce Kanduscher iz OŠ Domžale, želijo z akcijo Manj svečk za manj grobov, omejevati pretirano krašenje grobov in namesto kupa ekoloških spornih sveč, sredstva nameniti v dobrodelne namene. Letos bodo zbrana sredstva namenili za nakup izkašljevalnika za Dom upokojencev Domžale. Gre za aparat, ki po principu svojega delovanja simulira kašelj. V dihalne poti dovaja pozitivni tlak in tako napolni pljuča z zrakom. Nato nenadoma preklopi na dovajanje negativnega tlaka, ki potisne zrak iz pljuč ven. Ponavljajoči preskoki iz pozitivnega na negativni tlak v dihalnih poteh, povzročijo visok ekspiratorni pretok, ki omogoča odstranitev mukusa ali drugih tujkov z dihalnih poti.

Z akcijo Manj svečk za manj grobov so mladi v Zagorju pričeli v letu 2009. Leta 2012 se je akciji pridružila OŠ Domžale in Domu upokojencev Domžale poklonila defibrilator. Lani so za zbrana sredstva kupili motomed – napravo, ki pomaga pri razgibavanju.

Slovenci smo svetovni prvaki v nakupovanju nagrobnih sveč in s to akcijo vas želijo spodbuditi, da smo tokrat zmerni pri okraševanju grobov. Svojih dragih pokojnih se spomnimo tudi s prostovoljnim prispevkom za tiste žive, ki potrebujejo našo pomoč.

Na pokopališčih jih boste videli tudi jutri, zato se ustavite pri njih in pomagajte tistim, ki danes potrebujejo pomoč!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi