Na OŠ Preserje pri Radomljah so na dobrodelni prireditvi gledali s srcem

Nekega dne pilot Antoine de Saint Exupéry pristane v puščavi, zaradi okvare na motorju letala. Drugi dan ga je v zori prebudil neobičajen deček. To je bil Mali princ, s katerim je avtor začel zgodbo. Ta zgodba je bila tudi rdeča nit dveh dobrodelnih prireditev, ki so ju pripravili na Osnovni šoli Preserje pri Radomljah. Oba dobrodelna večera, na katerih so zbirali finančna sredstva za Šolski sklad, so obiskovalci večnamenski prostor v šoli napolnili do zadnjega kotička, kjer so skozi zanimive in poučne nastope učencev, prisluhnili zgodbi o Malem princu.

S svojo zgodbo in mislimi se je Mali princ prikupil milijonom ljudi po vsem svetu, zagotovo pa tudi obiskovalcem dveh dobrodelnih prireditev, ki sta potekali na Osnovni šoli Preserje pri Radomljah. Na zemlji je Mali princ našel celo polje prav takih cvetic, kot jo je imel na svojem planetu. Bil je žalosten, saj mu je cvetica govorila, da je edina taka. Šele lisica mu odpre oči, da je njegova vrtnica posebna zaradi njegove skrbi zanjo. Saj kdor hoče videti, mora gledati s srcem.

Ob zaključku dobrodelne prireditve je vse prisotne pozdravila ravnateljica Ana Nuša Kern, ki je povedala, da je letošnji dobrodelni koncert posvečen raznolikosti sveta v katerem živimo. Vse to kar je bilo prikazano na odru, se pravzaprav dogaja tudi v naših življenjih: »Včasih lažemo, drugič se ne strinjamo, sem in tja smo tudi malo zavistni. Vse skupaj sem in tja popestrimo z modrostjo, tako kot nam je danes večer z modrostjo popestril naš Mali princ.«

Med drugim je povedala, da naš svet zelo raznolik. »Vse to je naš svet. In vendar, ko ugotavljamo ali ko želimo pogledati s srcem, ugotovimo, da so vsa ta naša vedenja vendarle z nekim namenom. In da navadno ta namen ni slab. Za to, da bi želeli biti pripadni, da bi želeli ugajati, da bi imeli nekoga, ki bi nas imel rad, smo včasih pripravljeni lagati, si nadevati maske in seveda početi še marsikaj drugega. A kadar pogledamo s srcem, takrat vidimo tudi druge, smo namreč zrcalo drug drugemu. To kar je v meni, je v tebi. To kar mene moti v tebi, je v meni in to kar ljubim pri tebi, bi rad pri sebi. Tako preprosto je, pa vendar tako težko«, je povedala Ana Nuša Kern.

Zahvalila se je vsem učenkam in učencem ter njihovim učiteljicam, ki so pripravili to prireditev. Posebno zahvalo je prejel tudi vodja projekta, Denis Robnik, ki je vse skupaj povezal v prijeten šopek. Po besedah ravnateljice za vsem tem stoji Šolski sklad, ki ga sestavljajo Razija Ramčilović – predsednica, Franci Kociper – podpredsednik, Blanka Čad, Maša Drenik, Manca Mihelčič, Amanda Pokorn in Olga Šraj Kristan.

Prisotne je pozdravila tudi Maša Drenik iz Šolskega sklada, ki se je zahvalila učiteljem in učencem, ki so pripravili to prireditev. Ob tem je izpostavila, da smo videli toliko talentov, da res ne moremo biti enaki. »V predstavljeni zgodbi so prave misli. Mali princ je radoveden, je zelo pozoren, je poln vprašanj in poln spoznanj. In takšne želimo tudi naše otroke. Da jim omogočimo, da v času šolanja doživijo čim več lastnih izkušenj, jim pomagamo s prispevki. Od vsakega lahko zahtevaš, le toliko kar zmore kdo. Koliko prispevamo starši? Včasih nič, včasih veliko, včasih s prispevki, včasih z zbiranjem starega papirja, z idejami, z dobitki za športno soboto. Kakorkoli, vse je dobrodošlo. Pisatelj Mate Dolenc je v svoji knjigi Mali princ otoka napisal. Če želiš čutiti, to da čutiš, ne rabiš brati Malega princa ampak moraš biti Mali princ«, je povedala Maša Drenik in na koncu še zaupala, da so v dveh dnevih Šolski sklad obogatili za 2.763 evrov.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video
Tagi