Na kmetiji Pr` Vazarju v Trnjavi je bilo veselo

Ko slavljencu postavijo mlaj, običajno nanj obesijo nekaj, kar je značilno za slavljenca. Tako na mlajih lahko vidimo gasilske cevi in ročnike, kolesa, tekaške čevlje, različno orodje in še kaj. Kar nekaj težav so imeli tokrat pri postavitvi mlaja fantje in možje v Trnjavi. Mlaj za trideset let so minuli četrtek, na zadnji dan avgusta, namreč postavili Vazarjevemu Roku, ki je že celo življenje vpet v pridelavo sadik in sveže zelenjave. A je šinila prava ideja in mlaj je poleg obvezne zastave dobil še lep ravno prav rdeč paradižnik.

Na ekološki kmetiji Vazar v Trnjavi se sicer pišejo Škrbe, a vsi jo bolje poznajo pod domačim imenom in po tem, da pri njih dobiš sadike zelenjave in svežo sezonsko zelenjavo, ki ti jo naberejo takrat, ko prideš. Torej je zares sveža in iz domačega vrta oziroma rastlinjaka. V zgodovino kmetije, se je vpisal tudi Rok mlajši, član kmetije, ki je končal vrtnarsko šolo in se sedaj doma poleg živinorejstva ukvarja tudi s pridelavo sadik, ki jih prideluje v rastlinjakih.

Ker Roka in njegove pridelke pozna cela vas in še kdo poleg, fantov in mož pri postavitvi mlaja tokrat ni manjkalo. In ob tolikih močnih možeh, se je mlaj postavil kar na “horuk”. Za zavarovanje so poskrbele lestve in je šlo. Številne dobre želje ob praznovanju so letele tudi na dobro letino. Tisti, ki pri njih kupujemo jagode in ostale pridelke z njihovih njiv in rastlinjakov dobro vemo, da tisti star pregovor, da ima neumen kmet debel krompir, ne drži, saj je treba imeti za dober in raznolik pridelek tudi obilo znanja. In Rok ga ima.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi