Na domžalski tržnici krstili Petretičev cviček, ki ob sredah najde pot v poliček

»Zbrali smo se pri kapelici Janeza Petretiča iz Prušnje vasi, ki je semkaj v Domžale pripeljal kapljico, ki še ni prava kapljica, saj jo bomo danes tukaj spremenili v žlahtno vino«, so bile uvodne besede msg. Janeza Hafnerja, ki je na domžalski tržnici pri kapelici Janeza Petretiča, skupaj s kardinalom in ostalim spremstvom, opravil obred spreminjanja mošta v vino.

Domžalska tržnica ni samo prostor za opravljanje nakupa, temveč je postala tudi stičišče kjer se srečujejo prijatelji in znanci. Od kar je ob sredah dopoldan s svojo žlahtno kapljico – cvičkom na domžalski tržnici prisoten Janez Petretič iz Prušnje vasi pri Kostanjevici na Krki, se pri njem zbere druščina Domžalčanov in okoličanov, ki ob žlahtni kapljici kakšno rečejo.

In ker se bliža Martinovo, so se dogovorili, da bodo v sredo, 9. novembra, opravili obred spreminjanja mošta v vino. Za sam obred je poskrbel msgr. Janez Hafner s spremstvom, za pogostitev in seveda žlahtno kapljico pa je poskrbel Janez Petretič. Zanimiv obred, ki si ga lahko ogledate v zgornjem videu, so si z zanimanjem ogledali tudi mimoidoči, ki jih je pot zanesla na domžalsko tržnico.

Janez Petretič, ki predeluje kakovosten cviček iz vinorodnega okoliša Dolenjske in je ob sredah na voljo na domžalski tržnici, nam je povedal, da prihaja iz Prušnje vasi iz Podbočja pri Kostanjevici na Krki. Poleg kmetije imajo tudi velik vinograd, v katerem je zasajenih 14.00 trt. Iz teh trt pa nato nastaja žlahtna kapljica, poimenovana Cviček, ob katerem je potreben še poliček. O kakovosti te žlahtne kapljice se lahko prepričate vsako sredo z obiskom domžalske tržnice.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi