Na CČN Domžale-Kamnik slovesno podpisali pogodbo za izvedbo nadgradnje procesa obdelave blata

Danes so v prostorih CČN Domžale-Kamnik slovesno podpisali pogodbi z izbranima izvajalcema, gradbenim podjetjem RIKO iz Ljubljane, ki bo do predvidoma aprila 2026 zaključil gradnjo in zagon zahtevnega investicijskega projekta »Nadgradnja procesa obdelave blata na CČN Domžale-Kamnik«, in podjetjem PROJEKT iz Nove Gorice, ki bo izvedbo gradbenih, inženirskih in strojnih del nadziral. Skupna vrednost investicije po prejetih ponudbah, ki jo bodo skladno s podpisano medobčinsko pogodbo financirale občine lastnice, znaša 6.259.200 evrov brez davka na dodano vrednost.    

V javnem podjetju CČN Domžale-Kamnik so po pooblastilu občin investitork 29. marca letos na portalu javnih naročil objavili javno naročilo za izbiro izvajalca za izvedbo gradbenih, inženirskih in strojnih del za projekt »Nadgradnja procesa obdelave blata na CČN Domžale-Kamnik« (v nadaljevanju gradnja), zatem pa 12. aprila še javno naročilo storitve inženirja po pogodbenih določilih FIDIC in nadzornika po Gradbenem zakonu in za potrebe nadzora izvedbe projekta (v nadaljevanju nadzor). Med prispelimi ponudbami, ki so jih obravnavali 30. maja, je za izvedbo gradbenih del ponudbo oddala le ljubljanska gradbena družba RIKO, medtem ko je bilo za nadzorna dela oddanih pet ponudb. Ponujeni vrednosti obeh ponudb sta bili v okviru ocenjene vrednosti investicije.

Izbira izvajalcev za gradnjo in nadzor

Strokovna ekipa zaposlenih na CČN Domžale-Kamnik je skupaj s svetovalcem iz družbe Prosvet izdelala razpisno dokumentacijo, najprej podrobno pregledala in primerjala prejete ponudbe ter preverila skladnost zahtev z razpisno dokumentacijo. Po opravljeni analizi je ponudnike pozvala k ustreznim dopolnitvam, zatem pa za obe naročili, tako za gradnjo kot za nadzor, pripravila še predlog Poročil o ocenjevanju ponudb, ki so ju 18. junija letos predstavili strokovni komisiji v sestavi članov Gradbenega odbora. Po izvedenem preverjanju v javnih evidencah in dopolnitvi z dokazili s strani ponudnika je komisija potrdila ustreznost ponudbe. V vmesnem času je bilo pridobljeno tudi gradbeno dovoljenje, s tem pa so bili dokončno izpolnjeni tudi vsi pogoji, da lahko izvajalci operativno pristopijo k izvedbi projekta.

Podpis pogodb je potekal v konferenčni dvorani na JP CČN Domžale-Kamnik. /foto: arhiv CČN/
Gradnjo prevzema RIKO, industrijski, gradbeni inženiring in leasing d. o. o., Ljubljana

Ponudba v višini 6.194.200,00 EUR (brez DDV), ki jo je skladno z zahtevami razpisne dokumentacije za izvedbo gradnje oddala družba RIKO, je bila po mnenju komisije v celoti ustrezna, saj je vključevala zahtevno in kakovostno tehnološko opremo, ki izpolnjuje tehnične zahteve investitorja. Podjetje RIKO se tudi sicer ponaša z ustreznimi strokovnimi in tehničnimi referencami za izvedbo del.

Med glavno tehnološko opremo za proces obdelave blata sodi sušilna naprava podjetja HANS BINDER, ki bo lahko na lokaciji CČN obratovala neprekinjeno 24 ur na dan, do 330 dni oz. 8.000 ur na leto. Naprava vsebuje dvostopenjski kontejnerski tračni sušilnik s kapaciteto do 800 kg/h izparele vode in vstopne vlage od 25 do 32 % suhe snovi. Suha snov blata na izhodu bo znašala okoli 91 %, operativna temperatura sušenja pa bo znašala okvirno 93 °C. Sušilna naprava skladno z tehničnimi merili, navedenimi v razpisni dokumentaciji, v predloženi ponudbi jamči energetsko učinkovitost. Za obdelavo zraka so v podjetju RIKO ponudili izdelka podjetja SCHULZ, in sicer dvostopenjski kemični pralnik plina ter pripadajoči biofilter. Toploto za sušenje bo zagotavljala kurilna naprava na lesno biomaso podjetja FROLING ter viški toplote iz obstoječe kogeneracije. Vsa ključna oprema prihaja od uveljavljenih proizvajalcev iz Nemčije, Avstrije in Švedske. Projekt vključuje še druge ključne elemente, kot so zalogovnik zgoščenega blata s podzemno strojnico, gradnjo glavnega objekta za sušenje blata ter pripadajočo pomožno opremo, skladiščni prostor v objektu sušenja in z zunanjim nadstreškom, ter zalogovnik in skladiščni prostor lesne biomase.

 

Za nadzor po gradbenem zakonu in inženirske storitve po FIDIC bo zadolžen novogoriški PROJEKT d. d.

Člani strokovne ekipe so za izvedbo inženirskih storitev pri nadzoru gradnje izbrali podjetje za inženiring, geodezijo, urbanizem in projektiranje PROJEKT d. d. Nova Gorica, ki je za izvedbo ponudilo najnižjo ponudbeno vrednost in bilo glede na vsa merila najugodnejše. Pogodbena vrednost storitev za nadzor znaša 65.000,00 EUR (brez DDV).

   

Podpis pogodb je potekal v konferenčni dvorani na JP CČN Domžale-Kamnik. /foto: arhiv CČN/
Finančna konstrukcija 2024-2026

Občine lastnice bodo celotno naložbo v višini 6,259 milijona evrov (brez DDV) financirale v letih 2024-2026 na osnovi izdelane investicijske, projektne in razpisne dokumentacije. Investicija poleg izvedbe projektne ter okoljske dokumentacije ter gradbenih del vključuje še strojno tehnološko opremo, kotlovnico na lesno biomaso, elektro instalacije  in opremo, zagon ter poskusno obratovanje in nadzor. Financiranje projekta nadgradnje obdelave blata bo potekalo do predvidoma aprila 2026 skladno z lastniškimi deleži občin investitoric, pri čemer bosta občini Domžale in Kamnik skupaj pokrili skoraj 69 % naložbe.

Direktorica CČN dr. Marjetka Levstek je ob tej priložnosti poudarila: »Nadgradnja obdelave blata je za CČN Domžale-Kamnik še en zelo pomemben mejnik k zagotavljanju ustreznega in učinkovitega zagotavljanja obvezne občinske gospodarske javne službe čiščenja odpadne vode. Količina blata se bo zmanjšala za 70 %, kar bo znižalo stroške za oddajo blata in povečalo možnosti oddaje prevzemnikom. S to investicijo se postavljamo ob bok modernim čistilnim napravam v Nemčiji in Avstriji, kjer vse velike čistilne naprave stremijo k postavitvi sušilnih naprav in skupnih monosežigalnic z namenom pridobivanja fosforja iz pepela.«

 

JP Centralna čistilna naprava Domžale-Kamnik d. o. o

 

Tagi