MoPZ Janko Kersnik Lukovica poskrbel za živahen utrip v koprski stolnici in zamejstvu

Pevci Moškega pevskega zbora Janko Kersnik Lukovica so skupaj s solistkama Marto Zabret in Urško Pavli, pod taktirko Igorja Velepiča na praznično nedeljo 25. junija 2023, zapeli v koprski stolnici.

Slovesno sveto mašo sta darovala stolni župnik Primož Krečič, ki je bil tudi glavni mašnik in Janez Arnež. Primož Krečič je izpostavil, da moramo računati na nasprotovanja, ki se začnejo že v otroških letih. O javnem mnenju in o tem, da je poletje čas dopustov, ko imamo čas, da premislimo o svojem življenju. Ob tem ne smemo pozabiti, da je Jezus tako varnost kot veselje.

Po sveti maši so pevci v počastitev praznika, zapeli še dve domovinski pesmi in za to poželi aplavz zbranih v stolnici. V nadaljevanju smo z veseljem prisluhnili razlagi župnika o zgodovini cerkve ter o mogočnih orglah na koru.

V nadaljevanju smo si ogledali edino cerkev posvečeno sveti Marti v Sloveniji, ki je sedaj v uporabi pravoslavne skupnosti v Kopru, kjer ima svoje osrednje središče.

Pri družini Milič v Zagradcu smo poizkusili kulinariko, nato pa smo se odpravili v muzej ladjedelništva Muca v Monfalcone, po katerem nas je vodila Giulia.

Sprehodili smo se skozi začetke ladjedelništva, krize, skozi obe vojni in spoznali delo, ljudi ter okolje, kjer je nastal mogočni imperij.

Med obiskom, ki je bil kar dolg, smo izvedeli tudi tisto temnejšo plat ladjedelništva, ki je zaznamovana z azbestnom, kateri terja številne žrtve.

Kljub temu, da na začetku v muzeju ni bilo opaziti obiskovalcev, so le ti ob zvoku slovenskih pesmi prišli iz muzejskih soban in prisluhnili pevcem ter jih na koncu z aplavzom tudi nagradili.

Pred nočjo smo se ustavili še na sladoledu v Vipavi, kjer smo si ogledali del izvirov reke Vipave in v bližnjem parku zapeli domovini za praznik. Sledila je še pot domov v pričakovanju nove turneje zbora

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi