Mlada raziskovalca Nejc Osolnik in Marcel Pirš prejela zlato priznanje za izum pripomočka za vodenje slepih ljudi

V ponedeljek, 15. maja 2017, je v Murski Soboti potekalo 51. državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v šolskem letu 2016/17. Zmagovalca tega tekmovanja na področju tehnika ali tehnologija sta mlada raziskovalca Nejc Osolnik in Marcel Pirš iz Domžal, dijaka 4. letnika Srednje strojne šole v Ljubljani, programa strojni tehnik. Osvojila sta prvo mesto in odnesla zlato priznanje za raziskovalno delo Haptični pripomoček z imenom PiOs za vodenje slepih.

Po besedah Nejca Osolnika in Marcela Pirša je Haptični pripomoček za vodenje slepih pripomoček, ki s svojim delovanjem pomaga slepim in slabovidnim pri orientaciji v prostoru. Pripomoček se na roko pritrdi enako, kot na roko pritrjamo ročno uro. Informacije o lokaciji ovire nam pripomoček sporoča čutno oziroma haptično. Preko tresljajev lahko sklepamo, v kateri smeri se nahaja ovira in kako daleč je le ta.

Nejc in Marcel sta idejo razvila sama, prav tako sta vse dele pripomočka izdelala sama ter pripomoček skozi testiranja tudi nadgrajevala. Razvoj pripomočka bosta nadaljevala tudi v prihodnosti, saj želita, da bi pripomoček nadomestil sedanje pripomčke za pomoč slepim pri orientaciji v prostoru, npr. sprehajalno palico. Zaradi uporabnosti izdelka iščeta vlagatelje za nadaljnji razvoj haptičnih pripomočkov.

Delovanje pripomočka sta preizkusila sama, njuni družinski člani, sošolci in tudi komisija, ki je ocenjevala njuno raziskovalno delo. Vsi so bili nad delovanjem zelo navdušeni. V bližnji prihodnosti pa bodo pripomoček preizkusili tudi slepi in slabovidni ljudje.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Nejca Osolnika in Marcela Pirša
Tagi