Mizarski mojster Ivan Zore iz Stoba dopolnil 80 let

Stob je danes dobil 80-letnika. To častitljivo obletnico je dočakal Ivan Zore iz Stoba, mizarski mojster, ki je bil vse do upokojitve zaposlen tovarni Menina v Šmarci. Zaupal nam je, da je izdelal krsto za pokojnega jugoslovanskega predsednika Tita, naredil pa naj bi kar tri, bile pa so iz hrastovega lesa. Na predvečer praznovanja so mu domači pripravili presenečenje, saj so mu pred hišo Na Zavrteh v Stobu, kjer živi z družino, postavili mlaj, ki bo sedaj mimoidoče osemdeset dni opozarjal, da tam stanuje slavljenec.

Stara slovenska šega postavljanja mlaja ob obletnicah, se ohranja tudi v mestnih središčih in ne smo v vaških okoljih. Postavljanje mlaja je vedno v izziv tistim, ki ga postavljajo, saj zahteva določen postopek; vse od izbora smreke, prevoza, priprava, izkopa luknje ter seveda postavitve. Vse skupaj vedno vzame kar nekaj časa, je pa to predvsem druženje postavljavcev mlaja s slavljencem. Če bi šlo pa vse prehitro in če se vmes ne bi po običaju še kaj zalomilo, potem bi minilo prehitro in ne bi bilo pravega čara.

Ivan Zore se je rodil 14. julija 1937 v Lazah pri Tuhinju. Bil je tretji od petih otrok. Dve leti po njegovem rojstvu so se preselili na Svetega Lenarta nad Škofjo Loko, kjer je bil oče organist, tam pa so živeli vse do leta 1945. Vojaški rok je Ivan služil v mornarici in to kar tri leta. Izučil se je za mizarja, nato pa se leta 1953 zaposlil v Menini, kjer je bil zaposlen vse do upokojitve. Poročil se je leta 1965. Z ženo Lojzko sta si dom zgradila v Stobu, kamor sta se preselila leta 1968. Imata tri sinove: Janeza, Lojzeta in Tomaža. Družbo pa jima danes dela šest vnukov in dve vnukinji.

V prostem času, upokojenci ga seveda nimajo prav veliko na razpolago, Ivan rad rešuje križanke. Svoje dne pa je bil strastni igralec šaha, saj se je v okviru službenega sindikata udeleževal tudi tekmovanj, kjer je prejel številne medalje in priznanja, ki sedaj krasijo vitrino v njegovem domovanju. Ivan ima seveda tudi srce na pravem mestu, saj vedno rad priskoči na pomoč sosedom in prijateljem.

Čestitkam Ivanu ob njegovem jubileju se pridružujemo tudi mi!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Rok Zore; Video: Miro Pivar
Tagi