Miklavž obiskal najmlajše gasilke in gasilce

Ker je iz leta v leto vse več pridnih otrok ima tudi Miklavž zaradi tega vse več dela. Da pa lahko obdaroval vse pridne otroke, je svoje delo pričel že v četrtek, 4. decembra 2014, ko je v Delavskem domu na Viru obiskal najmlajše gasilke in gasilce iz petih prostovoljnih društev Gasilske zveze Domžale.

V Delavskem domu na Viru se je že pred prihodom Miklavža trlo otrok, ki so nestrpno pričakovali prihod Miklavža s spremstvom. Ker je malo zamujal, so si otroci krajšali čas s petjem pesmi. Pri nobenem pa ni bilo videti, da bi se dolgočasil, saj se za prihod takšnega dobrega moža splača potrpeti. Seveda pa ni šlo brez parkeljnov, ki so v prostor vstopili pred prihodom Miklavža. Najmlajši otroci so se takrat stisnili k svojim staršem, vendar pa parkeljni niso imeli veliko dela, saj so bili v dvorani samo pridni otroci. Da so se parkeljni malo umirili, so otroci poskrbeli s petjem.

Kmalu pa so ga dočakali. Miklavža, ki je v spremstvu angelčkov in svetega Petra prinesel nasmehe na obraze otrok. Ker so vsi otroci gasilci, je Miklavž nekaj besed spregovoril o gasilstvu in gasilcih, nato pa so otroci Miklavžu in njegovemu spremstvu prikazali igrico, ki jo je za to priložnost napisala šestošolka Pia Trpin iz OŠ Dob. V igrici smo lahko videli, da ne obstajajo samo hudobni parkeljni, temveč tudi dobri … Otroci so Miklavžu zapeli še dve pesmici, na harmoniki jih je spremljala Tina Vadnau, nato pa jih je obdaroval z darili in se počasi poslovil, saj so ga čakali še drugi pridni otroci.

Kot nam je povedala pobudnica gasilskega miklavževanja, Špela Lampret iz PGD Dob, se je letos nekaj gasilskih društev iz Gasilske zveze Domžale združilo in pripravilo skupno miklavževanje. Tako so k skupnemu sodelovanju pristopili iz PGD Dob, PGD Žeje – Sveta Trojica, PGD Vir, PGD Domžale – mesto in PGD Jarše – Rodica, ki so v Delavski dom na Vir pripeljali 81 otrok, ki so vključeni v njihova društva. Po besedah Špele, so tovrstno prakso obdarovanja otrok v PGD Dob izvajali že nekaj let, letos pa so se jim pridružila še štiri društva. Namen je tudi v tem, da se otroci sami pripravijo na dogodek, s pripravo igrice, ki je namenjena Miklavžu in njegovemu spremstvu. S tem tudi spodbujajo ustvarjalnost in domišljijo otrok. Ker je bilo letos malo premalo časa, so v igrici nastopili samo otroci iz PGD Dob. Prihodnje leto pa naj bi sodelovali vsi otroci, ki bodo prišli na ta dogodek.

V prihodnje si Špela želi, da bi miklavževanje potekalo na ravni celotne Gasilske zveze Domžale, da bi pri obdarovanju otrok sodelovala vsa gasilska društva. Ker se otroci skozi vse leto pridno sodelujejo v številnih aktivnostih, ki jih izvajajo v gasilskih društvih, si vsekakor zaslužijo obisk Miklavža in obdarovanje.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi