Mengeški sejmarji tudi letos navdušili na Mednarodnem srečanju orgličarjev v Zadru

Glasbeniki so zaradi nastopov veliko na poti, včasih pa je zaradi tega potrebno prevoziti tudi veliko število kilometrov do končnega cilja, kjer jih čaka nastop. Minule dni so se Mengeški sejmarji, ki delujejo v okviru Kulturnega društva Mihaelov sejem podali na Mednarodno srečanje orgličarjev, ki je potekalo v okviru Festivala Noć punog meseca v hrvaškem Zadru. Spremljali smo jih tudi mi in doživeli marsikaj zanimivega, predvsem pa to, da jim je glasba način življenja, njihov pogled na življenje pa pozitiven, tudi če pride kdaj do nepredvidljivih stvari, kot se je pripetilo sejmarjem in sicer že na začetku njihove poti.

Mengeški sejmarji delujejo kot sekcija Kulturnega društva Mihaelov sejem Mengeš, vodi pa jih dolgoletni orgličar Marjan Urbanija. Na letošnje Mednarodno srečanje orgličarjev v Zadru (Međunarodni susret svirača usne harmonike) so se podali že tretjič. Mengeške sejmarje so poleg Marjana Urbanije (orglice) zastopali še Hervin Jakončič (kitara, vokal), Tomaž Plahutnik (citre), Bojan Batič (kontrabas) in Rok Urbanija (harmonika). Na pot proti Zadru smo se z dvema osebnima voziloma podali v petek, 4. avgusta 2017, v zgodnjih jutranjih urah. V bližini Novega mesta pa je že prišlo do prvih težav. Prišlo je namreč do okvare avtomobila basista Bojana, zaradi tega smo obstali. In kaj storiti, ura je bila namreč šele šest zjutraj. Ker je Marjan človek, ki ima vsepovsod kakšnega poznanega, je zavrtel telefon in kmalu je na kraj prispel Franc Krevs iz servisno-prodajnega centra Krevs. Avtomobil smo spravili do njihovega centra, Franc pa nam je ponudil kombi, da bi dosegli željeni cilj. V tem času pa naj bi popravili vozilo. Šla naj bi namreč sklopka. Ker glasbeniki ne morejo brez glasbe sta Rok in Bojan pograbila harmoniko in bariton in hitro je zazvenela glasba in to že pred sedmo uro zjutraj. Po kavici smo se odpravili na pot. Ustavili smo se pri orgličarju Otu Nemaniču v Gornji Lokvici pri Metliki, ki je skupaj s kitaristom Juretom prav tako sodeloval na Mednarodnem festivalu orgličarjev v Zadru. Še pred nadaljevanjem poti nas je njegova žena pogostila z obilnim zajtrkom, potem pa je bil na vrsti cilj – Zadar. In glej ga zlomka. Kmalu je zazvonil telefon, poklical je Franc iz servisno-prodajnega centra Krevs. Bojan je tam pozabil pustiti ključ avtomobila, kar je pomenilo, da z servisom ne bo nič. Na srečo ima njegov zet avtovleko, tako da je bilo dogovorjeno, da ob našem povratku v Slovenijo pride po avto.

Orgličar Marjan Urbanija, vodja Mengeških sejmarjev.

Ko smo prispeli v Zadar je bilo še nekaj časa na voljo za osvežitev v morju, nato pa tonska vaja in priprava na sam nastop, ki je v večernih urah potekal na pomolu ob obali na posebnem odru. Noč polne lune – Cvitara 2017 je tridnevni festival, na katerem promovirajo tradicijo in običaje, zgodovino, kulturo in kulinariko regije Zadar. Že tretje leto zapored pa poteka tudi Mednarodno srečanje orgličarjev, na katerem vsako leto sodelujejo tudi Mengeški sejmarji. Na tem festivalu je nastopilo še nekaj orgličarskih skupin iz Slovenije. Idejni vodja in glasbeni organizator omenjenega festivala je orgličar Dragan Brzoja. Organizirajo pa ga z namenom promocije starih glasbil, zato so bile na tem nastopu poleg orglic zanimive tudi citre na katere je igral Tomaž Plahutnik. Mengeški sejmarji so tako kot vedno presenetili z nastopom. Kombinacija orglic, harmonike, citer, kitare in kontrabasa ter seveda žametnega glasu Hervina Jakončiča je je šla odlično v ušesa. Skratka, Mengeški sejmarji so tudi tokrat pokazali, da so mojstri svoje obrti. Srečanje si je ogledal tudi nekdanji vodja Območne izpostave JSKD Domžale Pavel Pevec, ki se je v Zadar pripeljal z bližnjega otoka Paga, kjer dopustuje te dni.

Mednarodno srečanje orgličarjev je v Zadru potekalo že tretje leto zapored.

Drugi dan je bil obarvan kulinarično, za kar je poskrbel Dragan Brzoja. Na dnevnem redu pa so bile morske in druge dobrote. Seveda pa tudi tokrat ni šlo brez glasbe, kar je logično, saj so bili na kupu zbrani sami glasbeniki. V popoldanskih urah je sledil povratek proti domu, še prej postanek v Gornji Lokvici pri Otu Nemaniču, kjer nas je čakala pogostitev, nato pa še postanek v servisno-prodajnem centru Krevs, kjer so na avtovleko naložili Bojanov avto in naša potovalno glasbena avantura se je zaključila.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi