Medovit vrt v Češminovem parku

Res je, da prihaja zima in grejo tudi čebelice ”spat”. Vseeno pa bi vam radi predstavili Medovit vrt, ki je del projekta BeeZOO. Projekt je namenjen ustvarjanju medgeneracijskega druženja in povečevanja ozaveščenosti lokalnega prebivalstva o pomenu čebel pri ohranjanju okolja in biotske raznovrstnosti.

Zagotovo ste že opazili, da se v Češminovem parku nahaja Medovit vrt s čebelarskim paviljonom in leseno skulpturo čebele. Na začetku izvajanja projekta je bil okoli paviljona zasajen medovit vrt in urejen pozno košen cvetoči travnik. S pozno košnjo se namreč poveča biotska raznovrstnost in zmanjšuje ”zelena puščava”. Največ čebeljega vrveža v medovitem vrtu lahko opazujete meseca maja, ko je v polnem razcvetu.

Za Medovit vrt skrbijo tudi učenci in učenke čebelarskega krožka Osnovne šole Domžale. Ne skrbijo pa samo za vrt ampak tudi za vizualno podobo. V čebelarskem paviljonu se nahajajo lepo poslikane panjske končice.

Ne govorimo zastonj, da so čebele res zelo pomembne. So namreč najpomembnejše opraševalke med žuželkami. Oprašujejo kar 170.000 vrst cvetočih rastlin. Ena tretjina pridelane hrane na svetu zraste na rastlinah, ki jih oprašujejo živali. Od tega za kar 80 % oprašenih rastlin poskrbijo čebele, ki letajo s cveta na cvet. Zato je prav, da mi poskrbimo, da bo dovolj cvetja in s tem tudi veliko hrane za njih.

Projekt se je izvajal v okviru LAS Za mesto in vas. V projekt so vključeni: Občina Domžale, Čebelarsko društvo Domžale, OŠ Domžale in BB BIO SI d.o.o. iz Trzin. Naložbo je sofinancirala Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

Tagi