Medobčinsko društvo invalidov Domžale ponovno na pomoč invalidom v stiski

December je čas, ko smo vajeni, da je vsega v izobilju, saj nas prazniki nehote kar ženejo k potrošništvu. Čeprav marsikdo doma sedi ob polni mizi, pa ne smemo pozabiti na tiste, ki si tega ne morejo privoščiti.  Dejavnost večine društev je danes sv veliki meri otežena, a v Medobčinskem društvu invalidov Domžale so vseeno dokazali, da se s primerno vztrajnostjo lahko doseže zastavljene cilje, saj so tudi letos realizirali letni plan in ponovno poskrbeli za tiste, ki bi se v decembru sicer počutili manj praznično.

Društvo je bilo ustanovljeno pred 46 leti in je eno najštevilčnejših društev v občini Domžale, saj šteje preko 1.670 članov, od tega 1.260 invalidov s pravnim statusom, predvsem statusom delovnega invalida. Iz občine Domžale je preko 1.270 članov, ostali pa so iz občin Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin, ki jih društvo pokriva. Glavnino njihovega dela predstavlja osem posebnih socialnih programov, med katere spada tudi preprečevanje in blaženje socialnih ter psihičnih posledic invalidnost. V sklopu tega programa društveni prostovoljci obiščejo vse naše člane, jim vsako leto izročijo koledar z dejavnostmi društva in preverijo njihovo socialno stanje. Društvo na podlagi ugotovljenega skuša invalidom v finančni stiski olajšati življenje s finančnimi pomočmi. Žal je še premnogo takih z nizkimi osebnimi dohodki, nekateri živijo celo na pragu revščine in se vzradostijo vsake dobronamerne geste. Druga oblika pomoči, ki jo društvo izvaja, je obdarovanje s prehranskimi paketi, ki vsako leto poteka ravno v mesecu decembru. V upanju, da bodo socialno ogroženi invalidi lahko malce bolj obložili svojo mizo, se Medobčinsko društvo invalidov Domžale že nekaj let povezuje z Anino zvezdico.

Anina zvezdica je tudi letos velikodušno priskočila na pomoč in društvo razveselila s paketi, s katerimi smo obdarovali svoje invalide, ki najbolj potrebujejo pomoč. Izkoristili smo kombi, ki smo ga pred 8 leti prejeli s pomočjo Anine zvezdice in Rotary kluba in nam odlično služi. Ne znamo si predstavljati, da bi nemoteno izvajali naše programe, če ga ne bi imeli. Z njim smo namreč težav razvozili pakete. Letos nas je Anina zvezdica razveselila s kar 200 paketi, ki smo jih razdelili med najbolj socialno ogrožene invalide. Dobrine, s katerimi smo jih lahko razveselili letos, so presegle vsa naša pričakovanja. Sploh v času pandemije, ki nam še vedno vlada, so naši člani, med katerimi je največ starejših in obnemoglih, kar pomeni, da spadajo v rizično skupino, prestrašeni, osamljeni, že tako pa ves čas živijo z golim minimumom, zdaj pa so še bolj potisnjeni na rob. Zahvaljujoč Anini zvezdici in našim požrtvovalnim prostovoljcem smo življenja olepšali in olajšali številnim, ki se s tem prispevkom vsaj malo lažje prebijejo skozi svoj vsakdan. Pri dostavi paketov smo spoštovali vse potrebne ukrepe NIJZ – razkuževanje rok, nošenje mask in distanca. Invalidi so bili presrečni, saj si bodo lahko s prejetimi prehranskimi artikli polepšali praznike. Organizaciji Anina zvezdica in njihovi gonilni sili, ga. Ani Lukner Roljić, se zato iz dna srca zahvaljujemo za prejete pakete.

Da društvo tudi letos izpolnjuje program, ki je bil sprejet, dokazuje, da so bili društveni prostovoljci vseskozi aktivni, kljub temu da spadajo med ranljivo skupino. Opravili so neprecenljivo delo na terenu, kjer so se trudili ohranjati stike. V letu 2021 je bilo naše delo sicer nekoliko manj oteženo kot lani, pa vendar smo se bili primorani znajti na vseh področjih našega delovanja. A že 46 let izboljšujemo kvaliteto življenja invalidov in tudi letos ne damo. Ostajamo predani, odločni in neustavljivi in tako bomo nadaljevali v letu 2022, v katerem vabimo vse invalide, da se nam pridružijo. Hkrati pa našim članom, pa tudi vsem ostalim želimo srečno, predvsem pa zdravja polno novo leto.

MDI Domžale; Foto: MDI Domžale

Tagi