Mednarodna izmenjava znanja in izkušenj gasilcev iz Supertarja, Domžal in Postojne

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Supetar, Gasilska zveza (GZ) Domžale in Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Postojna so se povezali z namenom prenosa dobrih praks in izkušenj ter medsebojnega usposabljanja s področja preventivnih aktivnosti in pri intervencijah ob naravnih nesrečah. Projekt, v katerem je predvidenih štirinajst izmenjav oziroma rotacij poklicnih in prostovoljnih gasilcev, so poimenovali Alpe Adria Knowledge Transfer – AAKT.  

Izmenjave v letošnjem letu organizirata Vatrogasna zajednica Splitsko – dalmatinske županije in DVD Supetar. Usposobljenost poklicnih in prostovoljnih gasilcev v občini Domžale je na visoki ravni, kar se vedno znova pokaže pri intervencijah, bodo pa na načrtovanih izmenjavah gasilke in gasilci ter predstavniki civilne zaščite v Domžalah pridobivali nova znanja in izkušnje predvsem na področju obvladovanja požarov večjih razsežnosti.

Konec septembra se je 70. domžalskim gasilcem na Braču ob zaključku prve faze projekta pridružila slovenska delegacija, ki jo je vodila županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, sestavljali pa so jo še predsednik GZ Domžale Matjaž Korošec, namestnik predsednika Anže Korošec, direktor Centra za zaščito in reševanje Domžale Andrej Jarc in poveljnik javne gasilske službe Matjaž Merkužič. V imenu gostiteljev so goste pozdravili županja Supetarja Ivana Marković, predsednik DVD Supetar Valentino Jakšić in poveljnik Nikola Martinić – Dragan.

Prva izmenjava gasilcev je potekala letos junija in že po prvih dneh so se sodelavci Centra za zaščito in reševanje Domžale, kolegi iz GZ Domžale in PGD Postojna pohvalili z izredno pozitivnimi izkušnjami. Po vrnitvi domov so organizirali usposabljanje za druge gasilke in gasilce z območja občine Domžale.

V juliju je sledila še druga izmenjava, v okviru katere so udeleženci usposabljanja obiskali letališče na Braču in se seznanili z letalom za gašenje požarov v naravi Air Tractor. Pogovori so tekli tudi o  povezovanju poklicnih in prostovoljnih gasilcev Slovenije in Hrvaške in o vzpostavitvi novih poklicnih povezav. Udeležence izmenjave sta takrat obiskala tudi Slavko Tucaković, glavni gasilski poveljnik v Republiki Hrvaški in Ivan Kovačević, poveljnik Vatrogasne zajednice Splitsko – dalmatinske županije.

Tretja izmenjava je bila zaradi avgustovskih poplav prestavljena na september. Vezi med udeleženci in organizatorji je še dodatno utrdil obisk mag. Renate Kosec, ki je ob zaključku usposabljanja izpostavila pomen povezanosti za zagotavljanje višje požarne varnosti tudi v občini Domžale. V Domžale bodo gasilci z Brača prišli na usposabljanje v prihodnjem letu.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale

 

Tagi