Matjaž Brojan, častni občan Občine Domžale: “Domžale čutim kot veliko nagrado življenja”

V torek, 18. aprila 2023, je v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekala slavnostna seja ob občinskem prazniku s podelitvijo priznanj nagrajencem Občine Domžale, o čemer smo na našem portalu že poročali. Podeljene so bile plakete (bronasta, srebrna, zlata) in nagrade Občine Domžale, prejemnik letošnjega naziva častni občan Občine Domžale pa je postal Matjaž Brojan. Z raziskovanjem zgodovine in kulturne dediščine našega območja je Domžalec Matjaž Brojan opravil zares ogromno delo, pomembno tako za sedanje kot prihodnje rodove.

V nadaljevanju v celoti objavljamo govor letošnjega častnega občana Občine Domžale, gospoda Matjaža Brojana.

GOVOR ČASTNEGA OBČANA DOMŽAL MATJAŽA BROJANA NA SLAVNOSTNI SEJI, OB PODELITVI NAZIVA

Dragi moji ljudje, dragi moji Domžalci!

Višja sila je posegla, da vam ne morem spregovoriti s svojim glasom. Zgodila se mi je bolezen covid, z njo pa sem – upam da začasno – izgubil glas. Z njim sem se 20 let oglašal iz Domžal: ob pol šestih zjutraj ter ob 13. uri v oddaji Danes do trinajstih. Zdaj sem tu v stanju, da je, kakor je! Vesel sem, da sem med svojimi ljudmi.

Naj začnem z zahvalo, veliko in iskreno zahvalo za tole moje priznanje, ki ga sprejemam z velikim ponosom in hvaležnostjo. Hvaležnost izrekam predlagateljem in odboru za imenovanja, ki so prepoznali moja dejanja kot nekaj vrednega. Stotera hvala tudi svetnikom občinskega sveta, ki so sprejeli za mojo samozavest dvigujoč sklep.

Vse življenje sem tu, v Domžalah, z vami, moji ljubi ljudje. Pred očmi mi je osem desetletij, ki se – upam – izpolnijo prihodnje leto. Daleč v preteklost sega moj rod tu, v domačem kraju. Nazaj do leta 1630 ga z družinskim drevesom poznam, do zadnje vejice tega drevesa ga poznam.

Biti Domžalec ali Domžalčan, kakor je komu ljubó, ni kar tako. Nekoč, ko sem delal na Radiu Slovenija, me je poklical urednik dnevno informativne redakcije in mi rekel: »Kolega Brojan, iz vaših prispevkov je videti, da mislite, kako gre os sveta skozi Domžale!«

Odgovoril sem mu: »Tega jaz ne mislim, jaz to vem, zame gre os sveta res skozi Domžale.« Potem ni bilo več očitka, le zasmejal se je.

Dobro poznam svoje Domžalce, oni v glavnem tudi mene. Skozi članke, knjige, nastope in vse ostalo. O njih sem zbral kakih 200 fasciklov gradiv, zapisov o življenju, intervjujev, fotografij in vsega ostalega. To gradivo kaže na njihovo življenje, uspehe in ustvarjalnost, kar nas dolgoročno vse lahko navdaja z velikim ponosom. Zavedajmo se, od kod smo doma, o tem pripovedujmo tistim, ki kot prebivalci prihajajo za nami v naš kraj.

Daleč v preteklost sega naš rod, že vsaj tri stoletja je tu, s pomočjo genealogov sem ga uspel dodobra spoznati. Zelo sem ponosen nanj. Posebej na prednike pradede, prapradede in še nekajkrat je treba reči pra… pra… – na Jančigajev rod moje babice Katarine, ki sem ji napisal knjigo o njenem kratkem, le 33 let trajajočem življenju. Rod Jančigajev je bil že stoletja doma v Domžalah, ob Mlinščici, v najstarejšem predelu Domžal, ki ga starejši poznajo s starim imenom Krakovo. Pri hiši se je reklo Pri Kršmanc. Ta hiša še stoji, zdaj ob najnovejših lastnikih lepo obnovljena. Več Tomažev in Andrejev Jančigajev je živelo v njej. Delavni, trdi, ustvarjalni ljudje, vsi so bili slamnikarji. S slamniki so trgovali po vsej Evropi, ko se Tirolcem skoraj ni sanjalo o njih. Posebno topel, lep in hvaležen spomin sega na pradeda Andreja Jančigaja, na začetek 20. stoletja, na največjega slovenskega slamnikarja – domačina. Čislan in zelo uveljavljen je bil v Domžalah, opora Berniku je bil. Poleg tega tudi izumitelj posebne leščerbe, svetila. O njem piše Bernik v Zgodovini fare Domžale. Vrsto pomembnih funkcij je imel v Domžalah – delal je v čast in veljavo Domžal.

Današnjo počastitev, ki jo doživljam, sprejemam ob vsem tudi kot priznanje njim, ki so ustvarili naš kraj. Do leta 1925 – to je znano – smo bili še vas, a taka vas, ki je odmevala po vsem slovenskem svetu, s slamniki pa po vsej srednji Evropi. Dve šoli, dve godbi, 25 tovarn, množica zaposlenih z delom na domu za 12.000 ljudi, številna društva, klubi, zbori in vse ostalo. Globok poklon, namenjen vsem njim iz vsaj 100-letne odmaknjenosti časa.

Povem naj, da bom tej moji ljubi občini namenil vse pisne in druge sledi ter predmete mojega vseživljenjskega dela v spremljanju Domžalcev skozi čas. 750 je fasciklov vsega, vsa domžalska bibliografija: 300 knjig, brošur in zloženk in drugega bo ostalo mojemu kraju za vse čase. Domžale čutim kot veliko nagrado življenja, priložnost, da jih lahko raziskujem, pa kot pravo božjo milost. Zelo, zelo sem navezan nanje: z vezmi, ki me vežejo na moj kraj za vse čase.

Vse, kar počnem, je determinirano in povezano s črko D. Ta črka predstavlja vse moje prioritete. Vse gre na D: DOM, DRUŽINA, DELO, DOMOVINA in seveda DOMŽALE. Naj v vsej vzhičenosti, ki jo doživljam v teh svojih slavnostnih trenutkih, izrečem nekaj lepih, srčnih, izbranih, predvsem pa iskrenih besed: DOMŽALCI, RAD VAS IMAM!

Matjaž Brojan

Prebrano na Slavnostni seji Občinskega sveta Občine Domžale, na podelitvi imenovanja častnega občana Občine Domžale, 18. 4. 2023.

Foto: Miro Pivar/arhiv domžalca

 

Tagi