Marko Milič in Mateja Pintar v Zavodu Cirius Kamnik z loparčkov v roki spodbujala mlade v šport

Namizni tenis je šport, ki je zelo priljubljen pri (mladih) športnikih invalidih. Slovenija je z Matejo Pintar in Andrejo Dolinar v preteklosti beležila izvrstne rezultate na svetovni ravni. Da bi bilo tako tudi v prihodnje, se Zveza za šport invalidov Slovenije –Paraolimpijski komite (ZŠIS_POK) intenzivno prizadeva, tudi s pomočjo organizacije odmevnih mednarodnih dogodkov in vključevanja mladih v šport invalidov.

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) bo letos jeseni v Laškem izvedla največje tekmovanje za športnike invalide v Sloveniji, evropsko namiznoteniško prvenstvo. V ta namen so danes v četrtek, 6. aprila 2017, v Zavodu Cirius, Zavodu za usposabljanje invalidne mladine Kamnik, organizirali priložnostno druženje za zeleno pingpong mizo. Na druženju so se zbrali številni podporniki in prijatelji športa invalidov na čelu z nekdanjim asom Markom Miličem. Za ambasadorko prihajajočega evropskega namiznoteniškega prvenstva pa so imenovali nekdanjo paraolimpijsko prvakinjo Matejo Pintar. Po besedah voditeljice in voditelja programa, je Zavod Cirius zibelka mnogih uspešnih športnikov, ki so in še prebivajo v tem zavodu.

Direktor Zavoda Cirius Kamnik, Goran Pavlič, je v uvodu dejal, da mu je v veliko čast, da so danes 6. aprila, na svetovni dan namiznega tenisa, med njimi dr. Boro Štrumbelj, direktor direktorata za šport na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Mateja Pintar, ambasadorka prihajajočega evropskega namiznoteniškega prvenstva športnikov invalidov, Damjan Lazar, predsednik ZŠIS-POK. »V našem centru smo poleg različnih gostov gostili tudi odlične športnike. Med njimi sta bila košarkar Goran Dragić in smučarka Tina Maze. Tokrat pa z navdušenjem pozdravljamo nekdanja vrhunska športnika rokometaša Romana Pungertnika in košarkarja, ki preskakuje avtomobile, Marka Miliča«, je povedal Pavlič. V Zavodu Cirius podpirajo vse športnike in vse športe, še posebej pa tiste v katerih se lahko dokažejo posamezniki. Med njimi je tudi namizni tenis: »Na športnih tekmovanjih dosegajo naši otroci – športniki zavidljive uspehe. Ob tem bi izkoristil priložnost in se v imenu vseh zahvalil Zvezi za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskemu komiteju za namiznoteniške mize, ki bodo našim otrokom in mladostnikom omogočile kakovostne treninge.«

Drago Perko iz ZŠIS-POK je povedal, da je letošnje leto posebno, tudi zaradi evropskega prvenstva v namiznem tenisu, ki ga bodo jeseni gostili v Laškem. Častna pokroviteljica prvenstva je ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. V njenem imenu je vse prisotne pozdravil dr. Boro Štrumbelj, direktor direktorata za šport na MIZŠ, ki je med drugim dejal, da šport ni samo tekmovanje, temveč je tudi druženje, ki nudi številna lepa doživetja: »Zapomnite si. Ni vse v zmagah. Prav gotovo je šport tisti, ki nam vsakodnevno polepša dan.«

Predsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar, je med drugim dejal, da je danes poseben dan, svetovni dan namiznega tenisa in da so vsi zbrani na tem dogodku del svetovne zgodbe. Skupaj bodo po njegovih besedah prenesli sporočilo vključevanja mladih v šport.

Mateja Pintar, ambasadorka prihajajočega evropskega namiznoteniškega prvenstva za športnike invalide je dejala, da je zelo vesela tega povabila, saj je vloga ambasadorja športa tudi promocija športa invalidov v Slovenij. Na ta način se tudi namerava angažirati: »Seveda upam, da bomo Slovenci na prihajajočem evropskem prvenstvu čim bolj uspešni, tako po rezultatih, kot pri udeležbi ter seveda pri promociji športa.«

Marko Milič je čestital vsem, ki na velikih tekmovanjih dosegajo odlične rezultate. Prepričan je, da bo tako tudi letos v Laškem. Veseli ga, da takšni dogodki, kot je bil danes, spodbujajo mlade k športni udeležbi. Zase je povedal, da kot nekdanji košarkar še vedno rekreativno igra košarko. Skupaj z otroci pa se loti tudi igranja namiznega tenisa. Je pa eno partijo namiznega tenisa odigral skupaj z ambasadorko športa Matejo Pintar in ostalimi prisotnimi športniki. Igranja namiznega tenisa so se po zaključku uradnega dela lotili tudi zbrani otroci in mladostniki.

Takšni dogodki kot je promocija športa so več kot dobrodošli v današnjem svetu, v katerem prevladujejo računalniki, tablice in pametni telefoni. Če se ukvarjamo s športom, tudi samo rekreativnim, veliko naredimo zase. Obenem je pa to tudi odlična priložnost za druženje v živo. 

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi