Marela bo spet obnorela poslušalce

Novica je zagotovo senzacionalna. Marela bo spet obnorela poslušalce in privržence, ki so sredi 80. let prejšnjega stoletja z veseljem prisluhnili skladbam ansambla Marela. Na povabilo Blaža Švaba, voditelja TV oddaje Slovenski pozdrav, so se člani Marele januarja letos spet zbrali v originalni zasedbi in v avditoriju oddaje Pri Jožovcu v Begunjah na Gorenjskem posneli dve znani skladbi v novi zvočni podobi: V prijetni družbi in Pod marelo. V priljubljeni TV oddaji jih bomo lahko gledali v petek, 12. februarja 2016, ob 20. uri, in v nedeljo, 14. februarja, po 13. uri na prvem programu TV Slovenija. 

Muzikantje Marele so bili res pravi profesionalci, torej so se z izvajanjem za tedanje čase nekoliko odstopajoče, v dobrem smislu seveda, narodno-zabavne glasbe, ukvarjali poklicno. Člane je združil in jih povezoval v dobrem in slabem mengeški trobentač Franc Kompare.

Pri Mareli so igrali in peli: Primož Kosec (klarinet, saksofon, vokal), Dušan Drobnič (harmonika), Rado Černe (kitara, vokal), Janez Avbelj (bas, pozavna) in Franc Kompare (trobenta). Pela sta zakonca Joži Gabrijel Vidic in Franc Vidic. Marela je bil tudi prvi ansambel, ki je imel na nastopih svojega tonskega tehnika. Za ozvočenje je takrat skrbel Mice Karev.

Člane je združil in jih povezoval v dobrem in slabem mengeški trobentač Franc Kompare. (Foto: Žiga Culiberg RTV Slovenija)

»Marela je bil dobrih pet let profesionalni ansambel, s katerim smo prečesali Evropo po dolgem in počez,« se danes spominja vodja Marele, trobentač Franc Kompare. »S tem smo ponesli slovensko glasbo in lepote Slovenije ljudem, ki so bili navajeni uživati v naši glasbi. Posebej je vžgal stil ansambla Marela, ki je bil posebnost v načinu in zvenu izvajanja naše slovenske glasbe.«

Zagotovo je Marela svojevrstna ikona slovenske narodno-zabavne glasbe. Kompare se spominja festivala te glasbe na Ptuju leta 1986, na katerem so nastopili prvič. Predsednik strokovne komisije, znani skladatelj zabavne, jazz in filmske glasbe Bojan Adamič, je takrat ansambel takole ocenil: »To je ansambel s prepoznavnim zvenom in načinom igranja odličnih glasbenikov. Če me bodo prosili, jim bom napisal kaj lepega.«

Marela bo spet obnorela poslušalce in privržence, ki so sredi 80. let prejšnjega stoletja z veseljem prisluhnili skladbam ansambla Marela. (Foto: Foto: Žiga Culiberg RTV Slovenija)

Glede na odlično vzdušje, ki je vladalo Pri Jožovcu ob snemanju oddaje Slovenski pozdrav, se je Franc Kompare odločil, da spomladi 2016 na zgoščenki izdajo skladbe, ki so bile doslej zapisane le na kasetah in vinilnih ploščah. To bo tudi prvi CD ansambla Marela.

Muzikantje Marele so bili izjemen izvozni artikel, saj so največ nastopali v Švici, Nemčiji in Avstriji. V več kot petletnem stalnem nastopanju se je zgodilo veliko zanimivega, med drugim so leta 1989 igrali in peli na prireditvi ob združitvi obeh Nemčij in ob padcu berlinskega zidu v Dresdnu, kjer jih je poslušalo 165.000 obiskovalcev. 

Avtor: Primož Hieng; Foto: Žiga Culiberg RTV Slovenija in arhiv Simona Golobiča
Tagi