Luka iz Nožic je dopolnil 40, saj je letnik 76. Takih NE delajo več. ZALOGE NI!

»Kam le čas beži, kam se mu mudi …«, govori neka slovenska skladba, ki jo lahko velikokrat slišimo po radiu, predvsem v času čestitk, ko srebramo govejo juho. Na te besede se ponavadi spomnimo, ko praznujemo okroglo obletnico, saj se nam v zavesti zavrti življenje izpred let, ko smo bili mlajši. Ker pač življenja ne moremo zavrteti nazaj, nam vsaj ostajajo spomini. Predvsem se radi spominjamo lepih trenutkov, ki smo jih preživeli z domačimi, prijatelji in doživeli kaj lepega.

Okrogla obletnica, ki je nekakšen mejnik, kateremu ne moremo ubežati, tudi če bi hoteli, je več kot primeren čas za obujanje spominov za nazaj, kaj vse zanimivega se nam je zgodilo, smo doživeli in užili … Prijetne spomine je včeraj zvečer s prijatelji iz otroštva in svojimi domačimi obujal Luka Jenko iz Nožic oziroma Laki, kot ga kličejo prijatelji. Ker ga je danes obiskala štirica, ki ga bo spremljala nadaljnjih deset let, so ga njegovi prijatelji na predvečer rojstnega dne obiskali in mu pripravili presenečenje. Le-to pa je bilo takšno kot se spodobi, predvsem pa je bilo namenjeno obujanju lepih spominov iz otroštva in mladostništva. Takrat so bili čisto drugačni časi, kot so danes. Ni bilo računalnikov, prenosnih telefonov, tablic, spletnih omrežij in podobnih stvari. Marsikdo od mladih bi danes rekel, da smo bili zaradi tega marsikaj prikrajšani. Vendar to ne drži. Veliko več smo se družili, skupaj ustvarjali in tudi kakšno ušpičili. Že sama pot iz šole je običajno trajala več ur, saj smo raziskali homški hrib in okolico po dolgem in počez ter počez in po dolgem. Ta čas pa je bil namenjen druženju in igri ter včasih tudi kakšni neumnosti, vendar v normalnih mejah in razumu.

Pred domačo hišo, kjer stanuje Luka, so postavili velik transparent, ki mimoidoče voznike opozarja, da je slavljenec dopolnil polnih 40 let. Na transparentu pa je tudi izbor zanimivih slik iz otroških in mladostniških dni. Na drugi strani pa je v za to izdelanem nadstrešku, parkiran motor znamke Tomos, ki so mu ga kupili in ga na ta način spomnili, da je bil takšen model njegovo prvo vozilo na motorni pogon. Posebnost tega motorja je v tem, da ima kitajski sedež. Seveda je motor deloval, zato se je slavljenec tudi popeljal z njim. Še prej je moral obleči majico, ki ga bo spominjala na praznovanje okrogle obletnice. Obleči je moral tudi plašč in si nadeti klobuk, da je bil ravno takšen, kot je bil v tistih časih, ko je obiskoval srednjo šolo. Največji homški pesnik Toni je pa je zanj na humoren način napisal pismo, ki mu ga je tudi prebral.

Ker pa ob takšnih priložnostih ne gre brez glasbe, so prijatelji poskrbeli tudi za to. Tudi pri izboru le te, je šlo za presenečenje. Glasba, ki je odmevala iz zvočnika, je iz tistih časov, ko si je Luka kupil prvi avtomobil, bil je to Golf enka, v avtoradiu, pa se je takrat vrtila kaseta skupine Monroe. Če si namreč takrat hotel dobiti kaj dodatnih točk pri nežnejšemu spolu, si moral obvezno imeti to kaseto in jo stalno predvajati. Tako je pač bilo v tistih časih. Ker ima Luka v družini tudi glasbenika, njegov nečak Blaž je izvrsten harmonikar, se je na praznovanju razlegel tudi zvok iz harmonike.

Luka je od srednje šole dalje zaposlen v avtosalonu Rodex na Rovah, kjer opravlja delo mehanika. Že od malih nog je gasilec od nog do glave v Prostovoljnem gasilskem društvu Homec. Po mladostniških letih je prišel tudi zanj čas, ko se je poslovil od samskega stanu. Poročil se je z Darjo, rodili pa so se jima trije otroci, ki so včeraj radovedno spremljali vse dogajanje, ki je bilo povezano z obletnico njihovega očeta.

Luku oziroma Lakiju čestitke ob okrogli obletnici in seveda še na mnoga leta! 

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi