Luč miru iz Betlehema ponesli tudi v nekatere domžalske ustanove

Akcija Luč miru iz Betlehema v Evropi odmeva že od leta 1986. Namen akcije je širiti sporočilo miru, ki je univerzalen dar ter si ga zasluži prejeti in imeti vsak, ne glede na rasno, versko, nacionalno ali katerokoli drugo pripadnost. Skavti plamen Luči miru v Slovenijo prinašamo že 32 let. Od leta 1990 plamen po naših krajih širimo vsako leto in si prizadevamo, da bi Luč miru na božični večer svetila v domovih mnogih družin in posameznikov. Skavtski voditelji na lokalni ravni so poskrbeli, da bo Luč miru iz Betlehema na voljo vsem ljudem.

Danes so domžalski mladi in odrasli skavti ter taborniki predali Luč miru iz Betlehema predstavnikom pomembnejših ustanov v Domžalah. Tako so Luč miru iz Betlehema ponesli na Policijsko postajo Domžale, kjer jo je sprejel pomočnik načelnika Ivan Jan, zatem so se podali do Občine Domžale, kjer jih je sprejela županja mag. Renata Kosec, od tam pa sta odrasli domžalski skavtinji ponesli Luč miru še do Doma upokojencev Domžale, kjer sta jo sprejeli domska fizioterapevtka Mojca Kerč ter oskrbovanka doma Sonja Letnar. 

V vseh treh ustanovah so prinašalce plamena lepo sprejeli, skavti pa so prebrali poslanico Luči miru iz Betlehema, ki ima vsako leto drugo geslo. Letošnje geslo se glasi:

Vstani in sveti!

»Kaj ti je, da spiš? Vojna, stiske, bolezni, nesreče, osamljenost… Kaj pa ti? Se bojiš? Živiš, kakor da se nič ni zgodilo? Seveda, težko nam je, ko vidimo, kaj vse se dogaja in se nam zdi, da ne moremo nič. Pa vendar je že iskra dovolj, da vname ogenj, in kaplja dovolj, da ga pogasi. Zbudi se! Božič je. Naj ti ne bo vseeno za temo v svetu. Ni ti treba spremeniti vsega, naredi eno dobro delo, pospravi sobo, skuhaj komu kavo, spusti avto predse. Ko boš premaknil sebe, boš obrnil svet. Zaneti iskro, naj v tebi zasije Luč. Vstani in sveti.«

Okoli nas se ovijajo temačne stiske, nekatere pritiskajo v nas, v druge izginjajo ljudje, ki niti niso tako daleč stran. Tema nas ločuje in nas hromi. Pa vendar obstaja luč, ki nas ogreje in pomiri, ko se tema umika pred njo. K luči se vsak po svoje približa in spozna, da je v skupnosti. Ko namreč luč v temi nekomu osvetli obraz, ta ni več strah, ampak človek. Zato vam prinašamo Luč, ki se je v Betlehemu spustila med nas, da nas obsije z mirom in poveže v skupnost ljudi. To je naš korak bližje vam v tem mrzlem času. Želimo vam dati to Luč, želimo biti z vami v skupnosti. Sprejmite jo od nas in jo nesite naprej. Naredite tudi vi korak bližje ljudem, nikogar ne pustite samega, poiščite način, da jim pokažete bližino. Pusti se obsijati z mirom in zasveti v temi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi