Ljudske pevke Šole zdravja s prepevanjem razveselile Ivanko Brodar

Za vonjem najboljših domžalskih krofov smo se danes dopoldan odpravili na domžalsko tržnico, kjer so bili na voljo tudi slastni krofi, flancati, različne potice in še marsikaj sladkega, kar nastaja izpod rok  91-letne Ivanke Brodar iz Hudega pri Radomljah. Ivanka letos praznuje poseben jubilej, saj domače sladice, znane daleč naokoli, peče že petinsedemdeset let. Za svoje sladke kvašene dobrote, še posebej krofe in potice, je prejela že številne nagrade in priznanja.

Ivanka Brodar je v sredo, 26. aprila 2023, dopolnila 91 let in v ta namen so jo danes dopoldan na domžalski tržnici obiskale ljudske pevke Društva Šole zdravja, ki delujejo pod vodstvom Marike Haler. Seveda so Ivanki ob njenem rojstnem dnevu zapele več starih ljudskih pesmi, pri petju pa se jim je pridružila tudi slavljenka.

Ivanka nam je povedala, da so delo na domači kmetiji, prava kmečka hrana, optimizem in neusahljiva dobra volja, s katero se navdušeno loteva tradicionalne peke slastnih krofov, flancatov in drugih sladkih dobrot, recept za dolgo življenje. Nočne peke se nikoli ne naveliča, sestavin pa nikoli ne tehta. Dobitnica zares številnih priznanj in nagrad s tekmovanja Dobrote slovenskih kmetij je za domačo peko navdihnila kar tri generacije žensk v njihovi družini, tako da skupaj razvijajo družinsko obrt.  Navadno so se gospodinje kregale, če so se med vzhajanjem testa odpirala vrata kuhinje, Brodarjeva dekleta pa dajo testo vedno na veter. Ljubezen in veselje do peke je Ivanka Brodar prenesla tudi na svojo hči Ivi Gradišek, ta pa na svojo hči in Ivankino vnukinjo Vesno Lipoglavšek. Obe sta Ivankin izpit opravila z odliko, od takrat pečejo skupaj, oziroma Ivanka pravi, da je sedaj ona tista, ki pomaga v družinski pekarni slaščic. Izkušnje in znanje o domači peki v njihovi družini tako prehajajo iz roda v rod.

Seveda pa so nepogrešljiv del ekipe Ivankinih krofov tudi moški v družini. Danes moški pomagajo pri nabavi in dostavi večjih naročil do strank. Včasih je to najtežji del, saj avto lepo diši po pekovskih izdelkih. Ivanka je v pogovoru dejala, da pričnejo testo za krofe mesiti ob enih ali dveh zjutraj, potem ga vzhajajo in sproti pečejo do sedme ure zjutraj. Še tople odpeljejo na domžalsko tržnico, kjer jih po navadi prodajajo ob sobotah, včasih pa tudi kdaj med tednom ali po naročilu. Te dni pa jih najdete tudi v Arboretumu Volčji Potok.

Ivanka Brodar je prepričana, da je skrivnost dobrega krofa v domačih sestavinah. Na domači kmetiji redijo kokoši, zato za krofe lahko uporabijo domača jajca. Pri radomeljskem mlinarju kupijo res dobro domačo pšenično moko, v kateri je primešano nekaj ostre in nekaj mehko mlete moke, saj je takšna za krofe najboljša. Poleg moke in jajc testo za krofe zamesijo še iz mleka, sladkorja, kvasa, masla, malo soli, pa tudi malo vaniljevega sladkorja in ruma za okus. Vse to je nujno za okusen domači krof. Pri močeh Ivanko ohranjata kmečko delo in hrana. Kot je dejala, med delom poje, na njivi, ko okopava tudi poje, zato ji ljudske pesmi niso tuje, delo pa lažje steče. To smo lahko slišali danes, ko je na ves glas zapela z ljudskimi pevkami Šole zdravja.

Krofov Ivanka zase nikoli ne cvre. Kot pravi, se jih je sama že tako prenajedla, da vsakokrat poskusi samo enega, če je dovolj sladek. Pri močeh jo pri teh letih poleg kmečkega dela na kmetiji ohranja kmečka hrana. Sama zase namreč najraje kuha kmečke jedi, od domačega krompirja, veliko zelenjave z vrta, orehovih štrukljev, močnika do mlečne kaše, kakršno je kuhala že njena mama. Redno pije tudi zelišče čaje, kar jo krepi. Prav tako jo krepi delo z domačo zemljo, zato vsako vrtno sezono preživi ogromno časa med opravili na vrtu. Mojstrica kvašenih dobrot peče tudi potice z najrazličnejšimi nadevi. Poleg orehove, pehtranove in kokosove jo je doslej nadevala celo z nadevom iz bezgovega cvetja ali cvetov kamilic. Zamisli ji nikoli ne zmanjka. Naj bo še dolgo tako.

Vse najboljše Ivanka Brodar ob 91. rojstnem dnevu tudi s strani ekipe Domžalca.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi