Lipicanci na Univerzi z atraktivnimi točkami jahanja na Krumperku razveselili številne obiskovalce

Študijsko leto se zaključuje, po šolah potekajo valete, maturantski plesi, izleti in še in še. V petek, 16. junija 2017, pa so zaključek študijskega leta na Krumperku zaključili čisto drugače. V okviru Pedagoško raziskovalnega centra za konjerejo Krumperk so namreč organizirali že 6. tradicionalno prireditev »Lipicanci na Univerzi«. Prireditev, ki jo je vodil Gregor Trebušak, je bila namenjena promociji in predstavitvi pomena lipicanskega konja za Slovenijo. Z novim znanjem, preko Zgodbe o lipicancu želijo spodbuditi in navdušiti čim več mladih, do bodo znali ceniti in ohranjati lipicanskega konja.

Prireditve, ki se jo je udeležilo veliko število obiskovalcev, so se udeležili tudi gostje; prof. dr. Miha Humar, dekan Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Franc Habe, prof. dr. Emil Erjavec, prodekan Biotehnoške fakuktete za raziskovalno dejavnost, Robert Bombek, član državne reprezentance v preskakovanju ovir, Mira Bečan, vodja TIC Domžale, mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, doc. dr. Jaka Žgajnar, vodja Pedagoško raziskovalnega centra Krumperk in prof. dr. Borut Božič, predsednik Upravnega odbora Univerze v Ljubljani.

Prireditev je bila posebej atraktivna, saj so predstavniki Kobilarne Lipica izvedli najzahtevnejše elemente imenovane »Šola nad zemljo«. Zaključek prireditve je že tradicionalno potekal v mraku, ko so prireditveni prostor osvetlili jezdeci z baklami, nad prizoriščem pa je s prižganimi lučmi bdel Jamarski dom.

Zbrane je nagovoril dekan Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Miha Humar, ki je spregovoril o pomenu lipicancev za slovenstvo. Ob 70. letnici Biotehniške fakultete pa se je spomnil uspehov fakultete, hkrati pa opomnil, da ne smemo počivati na lovorikah, temveč vedno strmeti naprej v prihodnost.

Na prireditvi se je predstavilo preko 30 konjev in 50 nastopajočih in še več kot 30 delujočih iz ozadja. Po pozdravnem nagovoru, je sledil pester jahalno kulturni program. Z atraktivnimi nastopi so se predstavili študentje, ki so tekom leta pridno trenirali in se urili v veščinah jahanja; promocijska skupina jahačev Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani; mala šola jahanja s ’pipicanci’; konjeniška enota slovenske policije, ki je izvedla atraktivno točko z streli, dimno zaveso … in Kobilarna Lipica z najzahtevnejšim elementom »šolo nad zemljo«.

S prireditvijo so s tem javnosti predstaviti tudi delovanje Pedagoško raziskovalnega centra za konjerejo Krumperk, ki ni usmerjen le v vzrejo lipicanskih konj in jahalne programe, ampak predvsem na raziskave in delo, ki ga študentke in študentje opravljajo v centru in ki ga deloma predstavijo tudi na sami prireditvi skozi zgodbo o Lipicancih. Uspešno sodelujejo z Univerzo v Ljubljani, saj v centru za vse fakultete izvajajo predmet športne vzgoje »Jahanje«, posebej pa sodelujejo še z Veterinarsko fakulteto, Fakulteto za šport in Pedagoško fakulteto. Študentke in študentje omenjenih fakultet opravljajo v centru obvezne vaje oziroma svoje raziskovalno delo. Zelo uspešno je bila zadnja raziskava skupine študentk iz Pedagoške fakultete, ki so v praksi preverile terapije s konji za otroke z avtizmom.

Osrednja prireditev »Lipicanci na Univerzi« je del dogodkov ob 70 letnici Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike, Boruta Pahorja. Dogodek s pomočjo pri promociji in organizaciji podpira tudi Občina Domžale.

Več fotoutrinkov s prireditve si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi