Letos sanjamo svet, kot ga še ni. Sredi distopije snujemo lepšo prihodnost

23. april: NOČ KNJIGE

23. aprila je Svetovni dan knjige. Letošnja osrednja misel praznika knjige je misel Srečka Kosovela: »Sanjam kraljestvo brez kralja.« Tokrat smo v Knjižnici Domžale pripravili prispevek o sanjajočem svetu, za vas prebrali kratko zgodbo in povabili k branju žive knjige o Žirafini, ki jo pripravlja Plesna šola Miki.

Noč knjige je prostovoljni samoorganizirani vsenarodni in mednarodni projekt, ki se letos odvija sedmo leto zapored po Sloveniji, v zamejstvu in širom sveta. Z Nočjo knjige obeležujemo 23. april, Svetovni dan knjige.

Njeno prvobitno poslanstvo je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne in odprtokodne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. Tudi letošnja Noč knjige bo prilagojena razmeram: po potrebi se iz najrazličnejših javnih prostorov selimo v domove vseh vas, soustvarjalcev Noči knjige, v naravo ter v virtualni prostor interneta in družabnih omrežij.

Noč knjige tudi letos poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Ustvarjalni navdih dihajo verzi Srečka Kosovela. Gnezdijo na Zemlji, da bi leteli v nebo.

Sanjam kraljestvo,
ki še nima kralja.
Kakor da čutim
novo ozračje na obrazu,
v očeh svetlino.
 
Čutim človeka,
ki iz nevidnosti
ustvarja življenje
za vse.
 
Nevidnost gre v vidnost
in sanja v življenje,
kot ptica,
ki v zraku svobodna
na zemlji gnezdi,
vali, rodi
svoj rod,
da nekoč
lažje in lepše vzleti
v brezbrežje zrakov
na novo pot.

Drage prijateljice in prijatelji Noči knjige, še traja noč človeštva. Daljša je, kot smo pričakovali, bolj nepredirna, kot bi si želeli. Skoraj ji ni videti konca. A vendar, SANJAM KRALJESTVO BREZ KRALJA.

Osrednja misel in sanja letošnjega praznika knjige črpa iz neizmernega vrelca Kosovelove vizije.

Tu so, ob nas, zveste prijateljice – knjige, prhutajoče svetilke, ki skrbijo, da se ne zaletimo v zid nepredirne teme. In tako bitja tega sveta skupaj tipamo proti pomladnemu jutru, razpetemu v popek … skozi Noč knjige 2021.

KNJIŽNICA DOMŽALE VABI …

   Za vas smo pripravili prispevek o sanjajočem svetu, o svetu, ki ga še ni.

Pravljičarka Natalija Trerbušak je izbrala naključne slikanice, z različnimi sporočili, ki vzgajajo mlade bralce.

Združili smo noč in branje, da spomnimo kako prijetne in pozitivne učinke ima branje in poslušanje zgodb na spanje. Zgodbe za lahko noč si pripovedujemo iz dobrega razloga:  pomagajo nam najti smisel, usmerijo nas na pravo pot in nam omogočijo, da se odtrgamo od sedanjosti ter odkrivamo nov prostor in čas. Odpirajo nam nova obzorja in nove možnosti, da si lahko predstavljamo tako lastno življenje kot življenja drugih. Če te zgodbe pripovedujemo na ustrezen način, nas tudi pomirijo, kar pa je ključno za dobro spanje, ki je supermoč sodobnega sveta. 

Vabimo vas k poslušanju kratke zgodbe Opazovanje zvezd v gozdu iz knjige Čuječnice za lahko noč, avtorice Kathryn Nicolai (bere Kristina Galun).

Predstavljamo vam še Žirafinino živo knjigo, ki jo pripravlja Plesna šola Miki.

Najlepše vabljeni k sanjanju sveta!

Knjižnica Domžale

 

Tagi