Legendarni Rajko Bajec – Ribič iz Vira praznoval 80 let

Pred barom Ribič na Viru je bilo včeraj proti večeru polno ljudi in to toliko, da se jih ni dalo prešteti. Vsi, ki so bili tam pa so prišli z enim namenom in sicer da voščijo legendarnemu Virjanu Rajku Bajcu – Ribiču na predvečer njegove 80-letnice. Ostalo pa ni samo pri voščilih in dobrih željah, saj so mu sosedje, prijatelji in domači pripravili vrsto presenečenj, kot se za takšno obletnico spodobi.

Kot smo se lahko prepričali na lastne oči, jih Rajko Bajec ne kaže 80. Prav mladostno in čilo se je smukal med številnimi prijatelji, sosedi in sorodniki, ki so prišli na njegovo praznovanje, ki se je začelo s prvim presenečenjem in sicer je po njega in njegovo ženo Ljudmilo prišla konjska vprega z harmonikarjem. Z njo pa so takoj naredili en krog po Viru. V tem času so pred paviljon postavili fotografijo Rajka v naravni velikosti ter polepili okolico in hišo z osemdeseticami. Ko se je konjska vprega s slavljencem vrnila pred dom, so ga v bližini že čakali godbeniki iz Vodic, ki so prikorakali po ulici in igrali poskočne viže. To pa še ni vse, saj se je kmalu za tem pripeljal kamion, na katerem je bila velika svetlobna vitrina, v njej pa sta visela dva velika plakata s slikami Rajka. Sledila so voščila, voščit mu je prišel tudi župan Toni Dragar, nato pa se je pričelo slavje z glasbo za katero je poskrbel ansambel Iz druge roke.

Ker je bil Rajko že od malih nog ribič, med drugim je bil 28 let predsednik Ribiške družine Bistrica Domžale, je bilo tam tudi veliko prijateljev iz ribiških vrst. V svojem govoru je Maksimiljan Karba med drugim povedal, da je bilo Rajkovo življenje zelo povezano z reko Kamniško Bistrico in z ohranjanjem vsega, kar je v njej in ob njej. V imenu zbranih prijateljev mu je zaželel še veliko ustvarjalnih in zdravih let, in dela s stvarmi, ki ga veselijo in srčne zadovoljnosti z njegovim najljubšim vnučkom Žanom, ki je nenehno ob njem in z njim. Rajko se je vsem prijateljem zahvalil za prisotnost na njegovem slavju in za presenečenja, ki so ga zelo ganila.

Slavljenec nam je zaupal, da je imel že od otroštva željo, da bi postal trgovec, vendar za to ni imel priložnosti. Najprej je v domžalskem zdravstvenem domu vozil rešilca, nato pa je presedlal na kamion. Čez nekaj let je v bližini današnjega doma v najem vzel gostišče, nato pa je sezidal današnji dom, kjer je imel prav tako gostišče, legendarnega Ribiča, ki ga sedaj vodi njegov sin Jure. Z ženo Ljudmilo na dan njegovega praznovanja praznujeta tudi obletnico poroke.

Rajku čestitke za jubilejno obletnico tudi z naše strani!

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi