Legendarni Branko Skol iz Vira, ki je nekoč prevažal tovariša Tita, praznoval 70 let

Legendarni Branko Skol iz Vira pri Domžalah, ki je bil svoje dni zaposlen v državnem protokolu in je med drugim prevažal Ivana Mačka ter celo tudi tovariša Tita, ko se je ta mudil v Sloveniji, je včeraj dopolnil 70 let. Seveda je bilo praznovanje primerno obletnici. Kar se vsekakor spodobi.

Branko Skol, na fotografiji stoji za harmonikarjem Klemnom, je v prostem času tudi lovec. Doma si je uredil tudi pravo lovsko sobo, kar se za pravega lovca spodobi. Ker je svoje čase vozil pomembne ljudi, ki so vodili nekdanjo državo, so zaradi tega zelo zanimivi tudi njegovi spomini, saj je pri svojem delu slišal in videl marsikaj kar ni nikoli prišlo v javnost. V družbi rad velikokrat pove kakšno zgodbo. Teh pa je za celotno knjigo.

Zaupali vam bomo eno njegovo zgodbo iz gradu Brda pri Kranju. Bilo je na predvečer prvega maja, takrat se je tovariš Tito mudil v Sloveniji. Ljudje iz njegovega spremstva so na posestvu gradu kurili prvomajski kres in se obenem družili. Pridružil se jim je tudi tovariš Tito, ki je Braneta v klet gradu poslal po steklenico viskija. Ta pa se ni vrnil s samo eno steklenico, temveč s štirimi. Tito mu je rekel, da mu je naročil, da prinese samo eno, on pa mu je odvrnil, da je ena steklenica za 80 ljudi premalo. Tito se je zasmejal in mu dejal: »Branko ti pa si od hudiča …«

Brankotu čestitke ob obletnici tudi z naše strani!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Dimec
Tagi