Krajani Vira zavihali rokave, zato zgodba o drevesu že krasi nov park

Prejšnji teden smo na našem portalu pisali, da med sprehajalno potjo zelene rekreacijske osi ob reki Kamniški Bistrici na Viru pri Domžalah nastaja nova parkovna površina, ki jo bo krasila še posebna skulptura, za kar so poskrbeli tamkajšnji krajani, ki so jo ustvarjali pod budnim očesom priznane slovenske kiparke Dragice Čadež. Minulo soboto je bil finale, saj so krajani zavihali rokave ter poskrbeli, da je posebna umetnina, ki je večnamenska, dobila končno obliko, ki sedaj že krasi novo parkovno površino.

Park med Bevkovo in Dvoržakovo ulico, ob sprehajalni poti zelene rekreacijske osi reke Kamniške Bistrice, je minulo soboto dobil končno podobo, ki ga krasi posebna umetniška skulptura, ki so jo pod vodstvom priznane slovenske kiparke Dragice Čadež, zgradili krajani sami. Projekt je nastal na pobudo Milana Štepca, ki je za to navdušil še preostale krajane iz okolice ter tudi nekdanjo podžupanjo Občine Domžale, Andrejo Pogačnik Jarc. Pred leti je tam namreč že stalo otroško igrišče, ki pa je z leti začelo propadati in je tudi kazilo okolico. Občina Domžale z nekdanjo podžupanjo in županom Tonijem Dragarjem, jim je prisluhnila ter za park zagotovila nekaj klopic.

Da pa je nastala tako zanimiva skulptura, je bilo predhodno najprej izbrati les. Šlo je za celotno drevo (hrast) vključno z vejami, ki so ga pripeljali iz gozda. Pri tem so morali paziti, da niso polomili vej. Sledilo je lupljenje lubja in priprava letev, ki so jih namestili na koncu. Je bila pa ta akcija tudi druženje krajanov. Se pravi prijetno s koristnim. Za kakšen priboljšek pa so poskrbele prijazne okoliške gospodinje. Podobna skulptura, ki jo je naredila Dragica stoji tudi v Tivolskem parku v Ljubljani. Navdihnila je Milana, ki jo je seveda poprosil, če bi bila za to, da bi podobno zgradili na Viru.

Dragica nam je povedala, da jo je fasciniralo koliko ljudi je pri tem pomagalo: »So verjeli, da bo nekaj nastalo in res je nastalo.« Zaupa nam, da gre za svobodno arhitekturo, ki ima notranji prostor, kjer se na primer lahko otroci gibljejo, na njej plezajo, jo občudujejo, si kaj domišljajo, skrivajo … Seveda bodo skulpturo oziroma jo že občudujejo tudi mimoidoči sprehajalci. »To je večnamenska skulptura, ki je lahko plezalo oziroma igralo in en optični prostorski fenomen. V osnovi pa gre za zgodbo o drevesu«, pove Dragica. Za končno obliko samega parka pa bo poskrbela narava. Pomlad namreč že trka na naša vrata in takrat se bo skulptura zlila z naravo.

Na koncu nam Dragica še zaupa, da skulptura daje neko življenje, sproščenost, motivacijo, … Ni samo lepo na oko. Je z dušo. In temu lahko pritrdimo tudi mi! Prepričani smo, da jo boste občudovali tudi vi, če se boste sprehodili tam mimo.

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Zvone Vrhovec, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi