Krajani Vira gradijo prijetno zgodbo, ki bo navdušila marsikoga!

Tokrat objavljamo prijetno zgodbo, ki bo razveselila vse, ki se radi sprehajate ob zeleni rekreacijski osi ob reki Kamniški Bistrici. Na Viru pri Domžalah, med sprehajalno potjo zelene rekreacijske osi ter Bevkove in Dvoržakove ulice nastaja nova parkovna površina namenjena sprehajalcem. Zasluga pri tem pa gre prizadevnim krajanom Vira na čelu z Milanom Štepcem, ki je tudi idejni vodja na novo nastajujočega parka.

Ko prizadevni krajani Vira na čelu z Milanom Štepcem zavihajo rokave, potem bo zagotovo nastalo kaj prijetnega. Ob podpori Občine Domžale in priznane slovenske kiparke Dragice Čadež, na Viru pri Domžalah nastaja park, ki bo dodatno obogatil zeleno rekreacijsko os, saj se bo tam nahajala tudi lesena skulptura, ki nastaja pod pridnimi rokami krajanov ter seveda bod budnim očesom kiparke.

Po besedah krajana Milana Štepca, park nastaja v sodelovanju z Občino Domžale, saj ga je ta že opremila s klopcami. Čakajo pa še knjigobežnico. Nekaj utrinkov s sobotne akcije prizadevnih krajanov, si lahko ogledate na fotografijah. Akcija je seveda potekala pod budnim očesom kiparke Dragice Čadež. Po besedah našega sogovornika Milana naj bi park odprli v soboto, 27. februarja 2016.

Dragica Čadež
Šolala se je v Mariboru (osnovna šola, gimnazija) in v Ljubljani. Diplomirala je leta 1963 na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter 1965 pri Borisu Kalinu končala podiplomski študij. Leta 1965 se je poročila z akademskim kiparjem Tonetom Lapajnetom. Leta 1966 je sodelovala na Forma vivi v Kostanjevici. Naslednje leto je pridobila status svobodne umetnice. Študijsko se je izpopolnjevala v Londonu. Leta 1975 se je zaposlila kot likovna pedagoginja. Leta 1982 je postala docentka za kiparstvo. Leta 1989 je začela poučevati na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1998 dobila naziv redna profesorica. Od leta 1991 do 1996 je poučevala tudi na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Trenutno poučuje keramiko na oddelku za oblikovanje na ALUO Univerze v Ljubljani.
Napisala je dve knjigi o kiparstvu: Glina, les, papir, kovina , Mladinska knjiga, Ljubljana,1983 in Od glave do portreta. Modeliranje z glino, Debora, Ljubljana, 2000.

Leta 2003 je prejela Žagarjevo nagrado za življenjsko delo na področju šolstva in leta 2004 naziv zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani.

Dragica Čadež ustvarja predvsem v lesu malo in monumentalno plastiko. Značilni so njeni simbolični, iz dveh ali več oblik sestavljeni kipi. V sodobnem slovenskem kiparstvu je Čadeževa hkrati s skupino neokonstruktivistov (1968-1972) uresničila konstruktivistične težnje. Zanjo je značilno ustvarjanje zaključenih ciklih: Sarkofagi, Palčki, Vrata, Olesenele sence,… Večino svojega opusa ustvarjenega v lesu je ob pregledni razstavi leta 1996 podarila Galeriji Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki.
Zadnja leta veliko ustvarja v glini. Je pobudnica in ustanoviteljica mednarodnega trienala keramike UNICUM.

Od leta 1963 je sodelovala na številnih razstavah, umetniških delavnicah in kiparskih simpozijih doma in na tujem. Do leta 2015 je imela več sto razstav in prejela 18 nagrad. Že leta 1965 je prejela Študentsko Prešernovo nagrado na ALU. Nagrado Prešernovega sklada je prejela leta 1986 za kiparski cikel Asociacije na Pompeje.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Dragica_%C4%8Cade%C5%BE

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Zvone Vrhovec
Tagi