Krajani Dragomlja in Pšate strnili vrste in očistili svojo okolico, sodelovali tudi učenci OŠ Dragomelj

Občina Domžale je tudi letos v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi organizirala tradicionalno čistilno akcijo Očistimo občino Domžale, ki je potekala 8. in 9. aprila, po razporedu, ki ga je pripravila vsaka krajevna skupnost posebej. Tudi letos se je občinske čistilne akcije udeležilo lepo število občank in občanov, ki so poskrbeli, da bo naša narava čistejša in bo pogled na cvetočo pokrajino obdarjeno s tisočerimi barvami veliko bolj prijeten.

Ljudje smo tisti, ki koristimo vse prednosti narave, zato je prav, da zanjo poskrbimo in jo ohranjamo kar se da prvinsko. V ta namen je tudi letos v občini Domžale potekala tradicionalna čistilna akcija. Tradicionalno so k čistilni akciji v sobotnem terminu pristopili tudi krajani Krajevne skupnosti Dragomelj – Pšata, dan prej pa so v čistilni akciji sodelovali vsi učenci OŠ Dragomelj, saj se zavedajo, kako pomembno je, da je okolica v kateri prebivamo čista.

Predsednik KS Dragomlje – Pšata Roman Lazar nam je povedal, da se je osrednji občinski čistilni akciji pridružila tudi njihova krajevna skupnost in sicer s pomočjo PGD Pšata – Dragomelj in Športnega društva Dragomelj – Pšata. “Število udeležencev je bilo skoraj 100, kar pomeni, da je kljub slabi vremenski napovedi prevladala odgovornost, predvsem pa ekološka zavest, da moramo po nekaj sušnih letih zaradi epidemije očistiti svojo okolico. Veliko delo, ki so ga naši osnovnošolci opravili v petek, je bilo v soboto nadgrajeno poudarkom čiščenja obrežja vodotoka Pšate, gasilci so čistili strugo vodotoka, oprali še ekološke otoke ter igrišča,“ je dejal Lazar.

Dodal je še, da je v njihovi krajevni skupnosti ob krajevnih akcijah vedno poudarek na druženju, zato so se zadovoljni udeleženci po prvih dežnih kapljah zbrali v gasilskem domu, kjer sta Občina Domžale in Krajevna skupnost Dragomelj – Pšata ob zaključku še ene uspešno opravljene čistilne akcija poskrbeli za zasluženo okrepčilo.

“Tudi letos se je OŠ Dragomelj odločila, da sodeluje v čistilni akciji, ki jo je pripravila Občina Domžale in Občina Ljubljana v sodelovanju s krajevno skupnostjo,” pa je povedala Gabrijela Visenjak, koordinatorka čistilne akcije na OŠ Dragomelj. Učenci od 1. do 9. razreda, ki so bili razporejeni na različne lokacije so čistili v petek, 8. aprila 2022.

“Čistili smo kraj Dragomelj, Pšata, Šentpavel, Podgorica. Seveda smo najprej poskrbeli za varnost, zato so najmlajši čistili otroška igrišča. Malo starejši pa so se podali v širšo okolico šole. Izkazalo se je, da so ceste in poti po Dragomlju in Podgorici očiščene (zato smo bili veseli), na travnikih, gozdičkih, poteh ob avtocesti, v jarkih, pa smo našli veliko odpadkov. Po dogovoru s krajevno skupnostjo, smo večje smeti pustili ob poteh, kjer so jih odpeljali gasilci,” je o poteku čistilne akcije povedala Visenjakova in dodala: “Vsi učenci so bili zadovoljni, da so lahko sodelovali pri čistilni akciji, saj se dobro zavedajo, kako pomembno je, da je okolica v kateri bivamo čista. Z ekološkimi vsebinami pa za ta mesec še nismo zaključili, saj praznujemo dan Zemlje in pripravljamo prireditev ZEMLJA PLEŠE, ter zbiralno akcijo starega papirja.“

Miha Ulčar; Foto: KS Dragomelj-Pšata, OŠ Dragomelj

Tagi