Ko se odvrti leto

»Če bi živel še enkrat od začetka,
bi bil dosti bolj potrpežljiv. Vzel bi si čas.
Če bi se v telo otroka vrnil s pametjo starca,
bi si za vsako ceno vzel čas. Nikamor ne bi hitel,
saj bi vedel in razumel, da bom v vsakem primeru
prispel na cilj.«

(Iz knjige Kronika pozabljanja, Sebastijan Pregelj)

Dan hitro mine. In teden in mesec in leto. »Čas je prepočasen za tiste, ki čakajo, prehiter za tiste, ki se boje, predolg za tiste, ki žalujejo, prekratek za tiste, ki se veselijo, toda za tiste, ki ljubijo, je neskončen,« je napisal Henry Van Dyke. Imel je prav. Naj dodamo še to, da vsak človek tekom življenja doživi prav vse te odtenke časa.

Končuje se leto 2022. Bilo je nestabilno, polno neprijetnih dogodkov in sprememb. Nekatere so bile zagotovo prijetne in dobrodošle. V Knjižnici Domžale smo bili najbolj veseli, da ste se bralci in obiskovalci po epidemiji in številnih ukrepih ter prepovedih vrnili v naše prostore v še večjem številu kot pred zloglasnim covidom. Spet pripravljamo številne prireditve in dogodke, ki jih tako radi obiskujete.

December je čas, ko bi morali pritisniti na zavore, se umiriti in zazreti vase. Tudi to nam vedno težje uspeva. Obstaja način, s katerim lahko uspe vsakomur, in to je branje knjig. Nekaj dni praznikov, mogoče tudi kakšen dela prost dan, je priložnost, da nas obiščete. Že stari Grki so verjeli, da so knjižnice zdravilišča za duše, saj nam branje literature odpira globlji pogled vase in širši pogled na svet. Vabljeni, da si z naši polnih polic izberete knjigo, ki vas bo poklicala in se umaknete v svoj svet.

Za vse, ki ne morete do nas, imamo veliko alternativnih načinov. Vsi naši člani si lahko z uporabniškim imenom in geslom izposodite tudi elektronske knjige na Biblos-u ali poslušate zvočne knjige v mobilni aplikaciji Audibook. Vabimo vas tudi k digitalni izposoji slovenskih filmov preko platforme Baza slovenskih filmov ali k branju dnevnega časopisja preko spletne platforme Pressreader. Ne pozabite tudi na čudoviti razstavi, ki v decembru božata dušo in umirita pogled. Panoje na glavnem razstavnem prostoru bogatijo ilustracije Polone Lovšin, ki krasijo slikanico Deklica z vžigalicami, za katero je prejela častno priznanje na natečaju najboljših ilustracij. Razstava bo na ogled do 6. januarja.

V dvorani naše knjižnice pa smo za vas pripravili fotografsko razstavo S knjigo čez praznike. Ogledate si jo lahko tudi na spletu in zagotovo boste dobili idejo za branje. Vabimo tudi k spremljanju naše spletne strani, kjer lahko spremljate vse dogodke, prireditve in druge informacije. Zelo brane so tudi vsebine naše domoznanske zbirke, ki budijo spomine in ogrejejo srca.

Ob koncu vas obveščamo, da je urnik naše Potujoče knjižnice malenkost spremenjen, in sicer se bomo po novem ustavljali tudi v Blagovici.

Želimo vam mirne praznike v družbi tistih, ki jih imate radi, in veselo ter poguma polno leto, v katerega bomo kmalu vstopili. Zavedamo pa se, da so prazniki za mnoge tudi obdobje osamljenosti in stisk. Tudi vas vabimo v knjižnico, kjer boste našli zatočišče pred neizprosnim svetom.

Vse dobro vam želimo in SREČNO!

Kolektiv Knjižnice Domžale

Tagi