Knjižnica Domžale med prvimi v Sloveniji svojim članom omogoča spletni dostop do slovenskih filmov

Baza slovenskih filmov ta teden uradno odpira video na zahtevo in spletno knjižnično izposojo slovenskih filmov. V testnem obdobju, ki je trajalo od 20. oktobra 2021 do 9. marca 2022, je spletno izposojo slovenskih filmov svojim članom že omogočala tudi domžalska knjižnica.

Baza slovenskih filmov, ki domuje na spletnem naslovu bsf.si, je najobsežnejša javno dostopna podatkovna baza o slovenskem filmu, ki z nadgradnjo v video na zahtevo in spletno knjižnično izposojo slovenski film še bolj približa slovenski javnosti, s tem, ko mu preko knjižnic omogoči pot v lokalne skupnosti širom Slovenije.

“Nova storitev spletne knjižnične izposoje je za člane Knjižnice Domžale, ki si lahko filme izposodijo in gledajo na spletu, brezplačna. Storitev je v okviru obstoječe spletne platforme Baza slovenskih filmov razvila Filmoteka v sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj in ob podpori Združenja splošnih knjižnic Slovenije. Cilj projekta je digitalna prenova knjižnične izposoje avdiovizualnih del in večja dostopnost slovenskega filma širšemu občinstvu,” so povedali v Filmoteki – Bazi slovenskih filmov.

Cvetje v jeseni (1973). Avtor: Žaro Tušar.

Na dan uradne otvoritve videa na zahtevo in spletne knjižnične izposoje v Bazi slovenskih filmov, je v sistem knjižnične izposoje vključenih 11 splošnih knjižnic. Katalog dostopnih filmov trenutno šteje 339 filmov. Od teh jih je 175 na voljo brezplačno, za knjižnično izposojo ali neposredno izposojo preko Baze slovenskih filmov pa je na voljo 164 filmov. V teh dneh so katalog dopolnili z dodatnimi 24 filmi, med katerimi boste našli tudi animirane filme Mikija Mustra in večkrat nagrajeno uspešnico Ivan režiserja Janeza Burgerja.

Ilustracija Sreča na vrvici.

V Bazi slovenskih filmov v sodelovanju z vsebinskimi partnerji v tem letu načrtujejo še več programov, ki izpostavljajo različne filmske zvrsti in so gledalcem dostopni brezplačno na njihovi spletni strani v rubriki Dogodki: “Načrtujemo tudi šolske projekcije in spletne festivale, namenjene gledalcem vseh starosti in zanimanj, ki si želijo raziskovati in spoznavati slovenski film.”

Ivan (2017). Avtor: Marko Brdar.

V sodelovanju s festivalom Dokudoc so otvorili 2. Sezono DOKgodka – tedenskega programa slovenskega dokumentarnega filma, ki je na sporedu vsak teden od torka zvečer do četrtka do polnoči. Letos so ga obogatili s spremnimi besedili, ki raziskujejo filmski jezik.

Puščica (1960). Avtor Miki Muster.

Do 13. marca gostijo festival FEFI – festival feminističnega filma, v sklopu katerega je na voljo osem filmov, od tega dva slovenska, Varuh meje Maje Weiss in Babičino seksualno življenje Urške Djukić.

Miha Ulčar

 

Tagi