Knjigobežnica Občine Domžale tudi na Mali planini ob Domžalskem domu

Knjigobežnice, ki stojijo na 8 različnih lokacijah v domžalski občini so bile to poletje ponovno »hit« – v Češminovem parku, na domžalskem bazenu, ob Kamniški Bistrici zraven Sahare, na Viru pri novi skulpturi, na počivališču ob plinski postaji pri Šumberku, v Homcu pri počivališču ob brvi, v Dobu v parku pri Močilniku in v grobeljskem drevoredu. Letošnja novost je bila knjigobežnica na domžalskem bazenu, ki je požela veliko veselja pri otrocih, ki so poletje preživljali čofotajoč v bazenu.

Prav tako pa je Občina Domžale letos tudi v knjigobežnice postavili ne le knjige Knjižnice Domžale, temveč tudi pobarvanke Hroščka Simona, knjižice Rajžamo po Domžalah in publikaciji o poučni poti Blata Mlake ter lisičkini poti na Šumberk. »Glede na to, da so vse publikacije zelo hitro pošle, smo prepričani, da mnogi otroci še danes uživajo v barvanju in branju. Odločili pa smo se, da želimo naše občane in druge obiskovalce s knjigami in pobarvankami razveseljevati tudi izven meja naše občine. Na Mali planini sredi visokogorske kulturne pokrajine Kamniško-Savinjskih Alp stoji Domžalski dom, ki se danes ponosno ponaša z novo, prav posebno »gorsko« prirejeno knjigobežnico«, je povedal župan Toni Dragar.

Domžalski dom z umestitvijo v občutljiv gorski prostor in s svojim imenom, ki poudarja okolje, kjer je nastala ideja in od koder prihajajo generacije ljudi, ki so ga postavile in ves ta čas vzdrževale, nedvomno veliko prispeva k razpoznavnosti naše občine Domžale in mesta Domžale v Sloveniji, pa tudi po svetu. Dom je bil zgrajen med letoma 1951 in 1953, v času ko se je osnovala tudi naša občina. Lastnik planinske koče in pripadajočega zemljišča je Planinsko društvo Domžale, del sredstev za vzdrževanje Domžalskega doma na Mali planini namenja Občina Domžale iz sredstev razpisa za sofinanciranje večjih vzdrževalnih del na športnih objektih v občini Domžale. Ravno letošnje leto je Občina ponovno namenila dodatna sredstva, saj so planinci na domu obnovili streho in namestili snegobrane.

»Vljudno vabljeni v Domžalski dom, ki je odprt prav vsak dan v tednu. Prav tako pa lepo vabljeni k izposoji knjig v naši novi planinski Knjigobežnici. Knjige je Planinskemu društvu podarila Knjižnica Domžale, pobarvanke in druge publikacije za otroke pa naša občina. Knjigobežnica stoji zunaj ob domu, v zimskih mesecih pa jo bodo planinci prestavili na zimovanje v notranje prostore Domžalskega doma«, je v zvezi z novo pridobitvijo pri Domžalskem domu na Mali planini še povedal župan.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janko Vodlan, predsednik Planinskega društva Domžale
Tagi