Ker Modra ptica praznuje Prodajni center Breza preletavajo letala

Prav ste prebrali v naslovu. Če se boste v teh dneh odpravili po nakupih ali opravkih v Center Breza, potem se takoj po vstopu v avlo ozrite navzgor, kjer boste videli številne modele letal, ki so jih razstavili člani Društva Modra ptica. Z razstavo modelov letal obeležujejo 40 let obstoja njihovega društva, obenem pa želijo širši javnosti prikazati svojo dejavnost.

Društvo Modra ptica v letošnjem letu praznuje 40 let obstoja, zato so v sodelovanju z upravnikom Prodajnega centra Breza, podjetjem Mazur d.o.o. pripravili razstavo svojih modelčkov letal, ki so jih obesili po celotni avli tega centra. Videli boste številne modelčke, od starinskih pa vse do novejših letal, s katerimi se člani društva udeležujejo različnih tekmovanj, kar v prevodu pomeni, da ta letala dejansko tudi letijo. Prav tako si boste lahko nekaj njihovih tehničnih stvari in pokalov ogledali tudi v tamkajšnji vitrini in se tako bolj podrobno seznanili z njihovo dejavnostjo. Organizatorji razstave so nam še povedali, da se bodo povezali tudi z nekaterimi osnovnimi šolami, da bi na razstavo pripeljali tudi šolarje, kjer jih bodo obenem še seznanili z njihovo dejavnostjo in ob tem morda tudi kakšnega navdušili za tovrstno aktivnost.

Predsednik društva Gusti Ogrinec je povedal, da se njihovo društvo ukvarja z modelarstvom, aeronavtiko in avto modelarstvom. Sedež društva imajo v prostorih Kulturnega doma na Viru, kjer se člani srečujejo enkrat mesečno na rednem sestanku društva. Povedal je, da je njihov največji problem infrastruktura, predvsem za avto modelarstvo, saj že nekaj let intenzivno iščejo prostor, kjer bi avto modelarji lahko uspešno trenirali in tudi prirejali tekmovanja. Imajo pa vzletno in pristajalno stezo v Krtini, kjer trenirajo in tudi prirejajo tekmovanja. Prvo letošnje tekmovanje bo že prihodnjo soboto, 18. aprila 2015, in sicer bodo imeli odprto državno prvenstvo za modele jadralnih letal, ki se ga bodo udeležili tudi hrvaški modelarji. V nedeljo, 24. aprila 2015, pa bodo priredili tekmovanje v zračnih bojih. Na tem tekmovanju pričakujejo tudi modelarje iz Avstrije in Češke.

Kot je še povedal Ogrinec, njihovi člani v zadnjih letih dobivajo dobre rezultate na tekmovanjih, tako na državnem kot na mednarodnem nivoju. Hkrati pa skrbijo tudi za podmladek in sicer v obliki modelarskih krožkov, ki jih po osnovnih šola vodi njihov član Rajko Hafner.

Vabljeni, da si razstavo modelčkov letal ogledate tudi vi, prepričani smo, da boste navdušeni nad njimi. Društvu Modra ptica pa čestitamo ob jubileju in naj bodo njihova letala v zraku še mnogo nadaljnjih let.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi